Sursa Foto: Facebook

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat „echilibrarea” structurii anului școlar următor, luând în calcul atât solicitările venite din partea societății civile, dar și ținând cont de Paștele din 2023. Concret, anul școlar 2022-2023 ar trebui să înceapă în 5 septembrie, urmând să se încheie pe 16 iunie 2023, mai mult, astfel România se va apropia de media europeană, existând și un echilbru între perioadele de școală și cele de repaus.

„Avem o fragmentare mai puțin normală de o perioadă care este bine definită, aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare. Și avem o a doua perioadă a sărbătorilor pascale: pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie (n.r. Paștele din 2023 este pe 16 aprilie). Deci avem deja 2 vacanțe mari care împart în 3 secțiuni anul școlar”, a declarat ministrul Cîmpeanu, la TVR 2.

Totodată,  Sorin Cîmpeanu a subliniat că interesul elevilor e acela de a învăța. „Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri”, a mai spus ministru, adăugând că experții în pedagogie au atras atenția cu privire la necesitatea unui echilibru între perioadele de școală și a celor de odihnă.

„Experții spun că este benefic să existe perioade de școală, de învățare, de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă. Din această perspectivă, este foarte posibil să introducem în prima parte a anului școlar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel”, dar și o săptămână de vacanță pentru toți elevii, de la preșcolar la liceal. „Semestrul sau trimestrul sau „secțiunea” denumită generic, așa cum am spus, se încheie pe 22 decembrie”, a completat ministrul. De altfel se ia în calcul și o săptămână de vacanță/pauză în februarie, astfel încât iubitorii sporturilor de iarnă să se poată bucura de acestea.

Iar ca noutate, a mai anunțat ministrul, este vorba de introducerea unei săptămâni verzi, „o săptămână în care elevii se poate învăța în afara școlii lucruri despre mediu”, iar aceasta ar putea fi poziționată în luna mai, cea mai bună perioadă pentru astfel de activități în aer liber.

Varianta de structură de an școlar împărțită pe semestre a fost introdusă în anul școlar 1998-1999, până atunci elevii având trimestre, cu vacanță de iarmă, vacanță de primăvară (ce includea perioada sărbătorilor pascale), respectiv vacanța de vară (15 iunie-15 septembrie).

Sorin Cîmpeanu: „Ne furăm căciula, iar la primul examen rezultatele pot fi suprinzătoare”

Articolul precedentCiucă, despre PNRR. „Merg cu dumnealui la Bruxelles şi susţinem, negociem tot ce este de negociat”
Articolul următorCătălin Drulă: „Cu PNRR-ul îşi dau cu stângul în dreptul şi asta mă îngrijorează”