Foto: alephnews.ro
Foto: alephnews.ro

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, la Antena 3, că este dispus să meargă cu ministrul Muncii la Bruxelles în vederea renegocierii procentului alocat pentru pensii și care este agreat de Comisia Europeană. În același timp, Ciucă nu vrea să vândă iluzii românilor.

„Am avut discuţii cu domnul ministru Budăi (n.r. Ministrul Muncii), am avut discuţii la nivelul coaliţiei, cu liderii partidelor din compunerea coaliţiei. Cu fiecare dintre ei am căzut de acord să prezentăm şi am prezentat discuţiile pe care le-am avut la Comisia Europeană, atunci când m-am întâlnit cu doamna von der Leyen, toţi comisarii de linie, astfel încât să avem o înţelegere cât se poate de clară vizavi de ceea ce înseamnă PNRR”, a declarat Nicolae Ciucă, la Antena 3.

Acesta a precizat că în interiorul documentelor de referinţă nu este o trecută o dată anume în privința renegocierii pe anumite capitole sau puncte din PNRR, însă, că a fost o discuție ample pe acest subiect.

„Haideţi să vedem în primii doi ani, concret ce s-a realizat, după care putem să discutăm în funcţie de modul în care a început şi s-a derulat programul în această perioadă de timp”, a mai spus premierul.

Creșterea colectării la buget, pensii mai mari

Mai mult decât atât, Ciucă a afirmat că a pus cetățeanul român în centrul programului de guvernare, astfel încât prin toate deciziile pe care le ia Executivul să poată fi asigurat un trai decent și după momentul pensionării. „Nu vrea nimeni mai mult decât se poate, ci doar un trai decent. În această responsabilitate pe care ne-am asumat-o vom face tot ceea ce este posibil. Personal, i-am zis domnului ministru că merg cu dumnealui la Bruxelles şi susţinem, negociem tot ce este de negociat, în condiţiile în care va trebui să avem modificări la Legea Salarizării, la Legea Pensiilor şi trebuie să punem pe masă, concret, ceea ce vrem cu adevărat să facem”, a precizat premierul Ciucă.

Reamintim că procentul alocat pensiilor este de 9,4% din PIB, însă ministrul Muncii îl consideră insuficient, motiv pentru care Budăi a afirmat că PSD vrea să renegocieze PNRR deoarece prin plafonul agreat de Comisia Europeană pentru cheltuielile cu plata pensiilor , „seniorii” români „sunt condamnați la sărăcie”.

Cum procentul se raportează la PIB, Ciucă susține că este necesară o colectare cât mai bună a banilor la buget, fapt care va duce automat la mai mulți bani pentru pensiile românilor. Și deși este optimist, premierul s-a declarat și realist. „Nu vreau să vând iluzii nimănui, motiv pentru care, în funcţie de bugetul pe care îl vom avea la dispoziţie, în funcţie de colectări, şi aici trebuie să subliniez o decizie cât se poate de asumată şi de clară”, a concluzionat premierul Nicolae Ciucă.

Premierul Ciucă, despre discuțiile cu Budăi. I-a cerut reformarea sistemului de pensii

Articolul precedentElectrica a lansat licitație pentru schimbarea a peste 1,5 milioane de contoare
Articolul următorSorin Cîmpeanu vrea un an școlar echilibrat