Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Angajarea cetăţenilor străini nu va crea probleme românilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă, zeci de mii de posturi fiind libere la acest moment, a explicat secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Cristian Vasilcoiu. Peste 720 de cetăţeni ucraineni au înregistrat contracte de muncă în România în ultima lună de zile, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii, Cristian Vasilcoiu. El a mai precizat că peste 350 de ucraineni s-au înregistrat la agenţiile județene pentru ocupare a forţei de muncă pentru a primi consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă.

Refugiații se pot angaja mai repede

Guvernul a suplimentat, prin hotărâre de guvern, de la 50.000 la 100.000 contingentul de lucrători non-UE care pot fi angajaţi pe piaţa muncii din România.

Potrivit secretarului de stat, 143 de companii care activează în România şi-au exprimat disponibilitatea de angaja inclusiv cetăţeni veniţi din Ucraina. Angajatorii pun la dispoziţie un număr de 3135 de locuri de muncă, care nu sunt dedicate special cetățenilor ucraineni.

„În centrele noastre au beneficiat de îngrijiri şi servicii sociale 787 de vârstnici ucraineni şi însoţitorii acestora, iar 65 sunt încă în centre, cărora li se adaugă 46 de adulţi cu dizabilităţi, dintre care 16 cazaţi încă”, a adăugat el.

Vasilcoiu a menţionat că numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în România în ultima lună a ajuns la 563.610.

Formalităţile de angajare ale refugiaților au fost simplificate, ținând cont de faptul că ei nu au posibilitatea să aducă cazierul judiciar sau documente care să ateste vechimea în muncă. De asemenea, în unele cazuri, cei care se angajează nu au posibilitatea de a demonstra cu acte calificarea, dar pot face acest lucru susţinând o probă practică la angajare.

La nivel naţional, 4300 de firme oferă 33.800 de locuri de muncă. Rata șomajului este „la un minim istoric”, susține secretarul de stat. Astfel, rata şomajului este 2,67%, în timp ce media ratei şomajului a fost, anul trecut, de 2,69%.

Numărul cazurilor de infectare cu COVID este în creştere în România

Articolul precedentNumărul cazurilor de infectare cu COVID este în creştere în România
Articolul următorParte din hainele donate către refugiații ucraineni sunt rupte și murdare: ”Vă rugăm să nu mai trimiteți lenjerie intimă purtată!”