Alexandru Rafila (captură video)

România se află „pe un trend crescător” privitor la cazurile COVID-19, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a mai declarat că „e clar că există o transmitere susţinută în comunitate, în continuare”.

Testarea rămâne importantă, susține ministrul Sănătății, care a mai precizat că „dacă lăsăm garda jos pierdem controlul, nemaiştiind ce se întâmplă în realitate”. Ministrul afirmă că este mai puțin important numărul persoanelor spitalizate decât situația existentă în spitale.

„Ne găsim, la fel ca şi multe alte ţări din Uniunea Europeană, pe un trend crescător. Am crescut de la 0,72 la 1,13 rata de reproducere bazală. Ieri era 1,11, astăzi este 1,13. E clar că există o transmitere susţinută în comunitate, în continuare. Deocamdată nu observăm modificări la nivelul numărului de persoane spitalizate şi până la urmă asta ne interesează: ne interesează mai puţin numărul de cazuri înregistrat, cât situaţia spitalelor. Avem 2.775. cred că, de persoane care sunt internate în spital, iar numărul de cazuri în secţiile de terapie intensivă reprezintă 25% ,  în jur de 450 de persoane. Respectiv 25% din numărul de paturi care au fost alocate pentru pacienţii COVID”, a afirmat Alexandru Rafila.

 Alexandru Rafila susține că  există teoretic pericolul unui vou val al pandemiei, deoarece este vorba de un virus care este cunoscut insuficient încă şi care produce surprize. Potrivit ministrului Sănătății,  „nu discutăm în momentul de faţă despre un nou val, discutăm despre acelaşi val cinci”.

Situaţia trebuie monitorizată în continuare, susține ministrul Sănătății.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.100 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 625 mai puține față de ziua anterioară. 383 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 245 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.667, cu 104 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 399 persoane, cu 16 mai puțin decât în ziua anterioară.

Dintre cei 399 pacienți internați la ATI, 351 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 198 sunt minori.196 sunt internați în secții, cu 12 mai puțin decât în ziua anterioară și 2 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

Andrei Baciu: Milioane de doze de vaccin nu au fost nefolosite

Articolul precedentAndrei Baciu: Milioane de doze de vaccin nu au fost nefolosite
Articolul următorAngajarea refugiaților ucraineni nu îi va afecta pe românii care caută un loc de muncă