O familie din Iași se luptă din vara anului trecut să demonstreze în justiție că locuința în care stă de-o viață îi aparține. Nervi, bani mulți și timp pierdut. Totul, într-o luptă în care unul din samsarii imobiliari ai Iașiului a demolat un monument istoric, cu binecuvântarea primarului Mihai Chirica și a celor din Direcția de Cultură. În locul monumentului pus la pământ apare un bloc uriaș, ridicat de prietenul primarului. Acum cu toții încearcă să-și acopere urmele, pentru că demolarea unui monument istoric înseamnă pușcărie. Un nou termen în acest proces va avea loc miercuri, 27 martie.

Monument istoric mutat din pix

Actorul principal în toată această poveste este Costel Cristinel Bolobiță. El își spune, pompos, investitor, în timp ce presa susține că este unul dintre samsarii imobiliari ai Iașiului. Pașcaniul, locul din care provine, e neîncăpător pentru afacerile lui, așa că și-a găsit loc în Iași, unde de ani buni construiește fix cum îl taie capul, sub oblăduirea mai marilor primăriei.

La început au existat trei imobile pe strada Nicolae Bălcescu din Iași. Au fost așa: cel de la numărul 17, unde locuiește familia ANDRIAN, cel de la numărul 17 A, care este al lui Bolobiță acum, și cel de la 17 – Bis, unde proprietar a fost familia DUMBRAVĂ.

Soarta face ca cel de la numărul 17 A să fie și monument istoric, aflat în Lista Monumentelor Istorice, prezentată de Ministerul Culturii și Identității Naționale în 2016. Tot acest imobil, cu terenul aferent, aflat pe strada Nicolae Bălcescu, nr 17 A, este cumpărat de Costel Cristinel Bolobiță în anul 2014.

Însă omului nu-i pasă de casa cu valoare istorică, el vrea să facă bani mulți. Și ajunge, astfel, la a face tot felul de artificii pentru a dărâma imobilul care-l încurcă. Cum reușește? Prin complicitate cu funcționarii din Primăria Iași și cei de la Direcția Județeană de Cultură.

Mai exact, Costel Cristinel Bolobiță cere schimbarea adresei din str. N. Bălcescu nr. 17 A în str. O. Botez nr. 1A, cerere care i-a fost aprobată în cel mai scurt timp. Astfel, la noua adresă nu figura niciun monument istoric, iar în aprilie 2015 primește liber de la Primăria Iași pentru desființarea/demolarea imobilului aflat pe strada Octav Botez nr. 1 A. În concluzie, nu a fost nevoie de avizul special al Direcției Județene de Cultură, aviz absolut OBLIGATORIU  în astfel de situații.

Însă în Monitorul Oficial al României, partea I, nr 113 bis, din data de 15.02.2016, la pagina 1689, la nr. 862, casa de la începutul secolului XIX, de pe strada Nicolae Bălcescu, nr 17A, din Iași, apare pe lista  monumentelor istorice, incluse în patrimoniul național al României.

Foarte important de reținut! Pe aceeași listă nu apare NICĂIERI că pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 17 B, ar exista vreun monument istoric. (vezi foto document)

De ce facem vorbire de imobilul aflat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 17 B? Pentru că ilegalitățile au fost descoperite, iar demolarea monumentelor istorice se lasă cu pușcărie, potrivit legii. Ce au făcut funcționarii din Primăria Iași și cei de la Direcția Județeană de Cultură? Au căutat să găsească o clădire pe care s-o prezinte proștilor drept monument istoric: cea menționată anterior, aflată la numărul 17 B.

Virgil Băbîi este directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Iași. Într-un document, datat cu 10.03.2014, se arată că pe strada Nicolae Bălcescu ar fi inclus în lista monumentelor istorice imobilul cu numărul 17 B. Niciunde nu se face referire la 17 A, cel care apare pe lista Ministerului Culturii.

Însă la începutul lui august, anul trecut, același Virgil Băbîi își amintește că ar fi existat la nr. 17 A un imobil care apare ca fiind monument istoric încă din anul 2004, ”adresă la care figurează și în listele republicate în anii 2010 și 2015”. Numai că ia-l de unde nu-i. Nimeni din primărie nu mai știe să îl arate, pentru simplul motiv CĂ NU MAI EXISTĂ!

Iar acum apare mârșăvia și mai mare. Apar actele de vânzare-cumpărare, prin care proprietara, Maria-Anca Rusescu îi vinde lui Bolobiță imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu… nr. 17. Nr 17, da?

Care, de fapt, este al altei familii, Andrian, iar oamenii aceștia sunt nevoiți acum să demonstreze în instanță că ei locuiesc în casa lor de-o viață. Au făcut și asta. Au obținut de la Primăria Iași un certificat care le arată că ei locuiesc la adresa de pe Nicolae Bălcescu nr. 17, act semnat de Mihai Chirica, pe vremea când era viceprimar. Deci Bolobiță NU AVEA cum să cumpere și să demoleze imobilul ce apare în actul de vânzare-cumpărare!

Între timp s-a deschis un proces, pe rolul Tribunalului Iași, la începutul lunii august, anul trecut. La finele lui februarie, instanța a decis că, până la terminarea procesului, construcția lui Cristinel Bolobiță este suspendată.

O victorie mică, susține Demetra Andrian, care spune că nu își pune prea mari speranțe în faptul că lucrurile se vor îndrepta.

”Suspendarea a fost un punct foarte important pe care am reușit să-l obținem. Dar nu îndrăznesc să mă bucur. Sunt foarte puternici. Părerea mea este că sunt niște legături între instituții și acești domni care au venit să ne dezvolte Iașiul și noi nu vrem. Vreau să vă spun că, din luna iunie a anului trecut, noi nu mai trăim decât pentru mizeria asta. Mi se pare foarte interesantă treaba asta: cum plimbă ei monumentul pe trei case. Trecem prin clipe grele și pe asta mizează toți șmecherii ăștia ai Iașiului, că aceste procese nu sunt pentru punga oricărui om. Este foarte greu să ai acces la justiție. Este foarte scump și trebuie să ai nervi pentru asta. Își bat joc de noi golanii ăștia!”, a declarat, pentru Ziarul de Investigații, Demetra Andrian.

Marius Bodea: ”Au schimbat adresa hoțește, ca lumea să nu se mai prindă, au falsificat actele de la Direcția de Cultură de la Primăria Iași”

Cel care a făcut publică această poveste la vremea respectivă a fost deputatul ieșean Marius Bodea.

”Investitorul imobiliar, care face parte din categoria samsarilor, domnul Bolobiță, cumpără terenul cu tot cu casa respectivă, aflată în patrimoniul național. Prima mișcare, pentru a ajunge la ceea ce avem astăzi, schimbă adresa acelei case din Bălcescu 17 A, care figurează pe lista monumentelor istorice în Octav Botez 1A. Sigur, primește imediat de la primărie această aprobare, ca după aia să obțină autorizație de demolare pentru acel imobil, neatrăgând atenția, pentru că toți cei care sunt în domeniu știu că la 17A și în zona aceasta, Bălcescu, sunt multe monumente istorice. Ăsta a fost primul pas. În momentul în care vecinii au început să se revolte, au început să vină cu tot felul de petarde și ca să vedeți până unde merge tupeul acestor oameni, vin la fața locului și le spun vecinilor care locuiesc de o viață aici, că respectivul bloc este, de fapt, casa monument istoric”, precizează deputatul Marius Bodea.

Acesta mai vorbește și despre alte abuzuri și acte falsificate inclusiv de angajații Direcției de Cultură.

”Vorbim aici de o serie de abuzuri, de la demolarea ilegală a casei de patrimoniu, care înseamnă pușcărie. Povestea asta, începută pe Nicolae Bălcescu, trebuie să se termine sus pe Vicol, la penitenciar. Au schimbat adresa hoțește, ca lumea să nu se mai prindă, au falsificat actele de la Direcția de Cultură de la Primăria Iași, indicând că aceea este casa patrimoniu de care vă vorbeam, au distrus viața oamenilor și vă invit în curtea lor, să vedeți cum li se construiește bloc peste case, pun în pericol singura legătură între spitalul de infecțioase și sf spiridon, aici strada se blochează foarte des”, mai spune Bodea.

Alexandru Muraru, fostul director al Institutului Național al Patrimoniului: ”O rețea infracțională foarte bine pusă la punct, patronată de Chirica”

Alexandru Muraru este a fost directorul general al Institutului Național al Patrimoniului. El a explicat că ceea ce s-a întâmplat cu imobilul nr 17 A de pe strada Nicolae Bălcescu reprezintă un cumul de infracțiuni.

”Există două mari proceduri prin care un monument istoric dispare: fie fizic, fie este declasat, pentru că valoarea lui nu mai corespunde cu cea pe care specialiștii o dau ca fiind de categorie A, adică universală și națională sau de categorie B – locală.  În cazul de față asta înseamnă un cumul de infracțiuni, ceea ce s-a petrecut aici, în sensul în care a fost încălcată și Legea 422/2001, privind protecția monumentelor istorice, a fost încălcată și legea construcțiilor, Legea 50/1991 și fapta corespunde cu un articol din Codul Penal, art 253 privind distrugerea, intervenția sau orice fel de lucrări fără autorizare pe un monument istoric. Timpul în care a fost achiziționată clădirea, momentul în care a fost depusă cererea la primărie pentru schimbarea adresei îți arată o rețea infracțională foarte bine pusă la punct, patronată de fostul viceprimar Chirica, actualul primar Chirica”, a precizat Alexandru Muraru.

Costel Cristinel Bolobiță: ”Nu facem nimic ilegal, nu construim ilegal!”

În vară, Costel Cristinel Bolobiță susținea sus și tare că pe zona pe care el construiește acum nu a fost niciodată vreun monument istoric și că el nu face nimic ilegal. Ba, mai mult, o  acuză pe Demetra Andrian (cea care s-a trezit că trebuie să umble prin sălile de judecată ca să demonstreze pe banii ei că locuiește în casa ei de ani buni) că urmărește doar scandal.

”Doar una dintre vecine are probleme cu acea construcție. Cea care a dorit pentru fiul ei un apartament. Ceilalți vecini nu au această problemă. Eu am toate actele ce stau la baza acestei construcții, inclusiv demolări. Toate actele. Nu avem nici cea mai mică problemă. În afară de acea vecină răuvoitoare, nu avem nici cea mai mică problemă. Nu facem nimic ilegal, nu construim ilegal, noi construim conform reglementărilor din acea zonă”, spunea Costel Cristinel Bolobiță.

Mihai Chirica vedea circ și conspirații

 „Toată acțiunea de imagine a celor doi membri de joasă speță ai PNL Iași s-a dovedit un circ ieftin, de doi bani, iar cei doi domni dovedesc că nu sunt decât niște afoni în materie de administrație, de funcționare a instituțiilor publice. Sunt doi mincinoși notorii care nu fac altceva decât o manipulare ieftină și bazată pe minciuni sfruntate. Condamn vehement  cinismul cu care cei doi manipulează cetățenii onești din zona respectivă. Fac apel la ieșenii de bună credință să nu îi mai bage în seamă, să îi ignore cu desăvârșire. Este o vorbă care spune că proștii nu pot fi contraziși pentru că au convingeri puternice. Eu nu vreau să îi conving pe cei doi că se înșală, ci vreau să demonstrez ieșenilor care este adevărul. Iar documentele emise pentru respectiva investiție nu fac decât să demonstreze că legea a fost respectată și afirmațiile celor doi politruci nu sunt decât baliverne”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Cert este că pe rolul Tribunalului Iași a fost înregistrat dosarul cu numărul 5447/99/2018, în care sunt dați în judecată Primăria Iași, primarul Chirica, Consiliul Local Iași, SC Auto Trans Com SRL și soții Bolobiță, în cadrul căruia se cere anularea autorizației de construire, iar instanța a decis suspendarea construcției până la finalizarea procesului.

Articolul precedentMihai Tudose a ajuns la spital, după ce a suferit un infarct
Articolul următorFostul președinte Traian Băsescu candidează la europarlamentare