Sursa foto: Youtube

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la CNN că Alianța e de acord să discute cu Kremlinul despre controlul armelor, dezarmare, transparența activităților militare și „alte probleme care sunt relevante pentru securitatea europeană.”

Astfel, șeful NATO a precizat că alianța militară va trimite propunerile sale scrise Rusiei, ca răspuns la cererile de securitate ale Moscovei.

Aceste declarații vin la doar o zi după ce mai multe țări membre au început să își mobilizeze forțele armate și să trimită nave și avioane de luptă în Europa de Est.

Rusia așteaptă un răspuns ferm din partea NATO

Stoltenberg a mai declarat că pentru detensionarea situației din est, Rusia trebuie să se angajeze „cu bună-credință” în discuțiile politice cu NATO și aliații săi, aceasta fiind „calea de ieșire diplomatică”.

Moscova a mobilizat 126.000 de soldați în apropierea granițelor cu Ucraina, iar Kievul se teme de o invazie sau lovitură de stat. Mai mult, Rusia a cerut garanții că NATO nu își va continua extinderea în est și își va retrage trupele și echipamentele militare inclusiv din România și Bulgaria.

Totodată, și Statele Unite urmează să trimită răspunsuri scrise Moscovei privind garanțiile de securitate. Reamintim că Kremlinul a considerat o „nouă exarcebare a tensiunilor” măsura președintelui Joe Biden prin care mii de militari americani au fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în estul Europei.

Luni, 24 ianuarie, liderul de la Casa Albă a avut o întâlnire prin videoconferință cu liderii europeni și NATO, Biden precizând că a reușit să formeze o „unitate” a statelor europene împotriva Rusiei.

Mai mult, Marea Britanie a declarat că dacă Moscova decide să atace Ucraina, vor exista „sancțiuni fără precedent.” În același timp, Statele Unite și Marea Britanie au început retragerea personalului de la ambasadele din Ucraina. Și guvernul canadian a anunțat retragerea familiilor diplomaților săi, pe fondul temerilor cu privire la o posibilă invazie rusească.

Jesep Borell, șeful diplomației UE, a declarat că situația nu trebuie „dramatizată” și până nu primește mai multe informații din partea partenerilor americani nu va lua nicio decizie privind evacuarea diplomaților europeni din Ucraina.

Statele Unite se pregătesc să trimită militari în Europa de Est. Mai multe țări au început retragerea personalului din ambasadele din Ucraina

Articolul precedentAUR cere Guvernului Ciucă să renunțe la starea de alertă
Articolul următorMinistrul Mediului a anunțat o acțiune de curățenie la nivel național
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.