Ministrul Mediului a anunțat o acțiune de curățenie la nivel național

Autoritățile locale vor avea un rol decisiv.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că în această primăvară se va organiza o acțiune de curățenie la nivel de țară, în care vor fi colectate selectiv deșeurile și sunt invitate toate autoritățile locale.

De asemenea, oficialul a precizat că ministerul va investi 10 milioane de lei pentru informarea corectă a oamenilor cu privire la importanța colectării selective și despre separarea deșeurilor biodegradabile de cele reciclabile.

„Revoluţia trebuie să vină pe două paliere: revoluţia mentală, unde ne schimbăm noi, ca cetăţeni (…) şi dezvoltarea infrastructurii şi asigurarea serviciilor (la nivelul autorităţilor locale – n.r.)”, a precizat ministrul Mediului, relatează news.ro.

Investiții majore în panouri fotovoltaice

De asemenea, ministrul Tánczos Barna a mai declarat că până în 2024 își dorește alocarea unui miliard de euro pentru programul prin care românii pot cumpăra, cu sprijin de la stat, panouri fotovoltaice. Ministrul a anunțat că în luna aprilie va începe programul pentru anul în curs, iar dacă va fi nevoie, bugetul poate fi suplimentat.

„Vom porni ediţia 2022 sper că undeva în aprilie. Vreau să avem un parteneriat cu autorităţile publice locale. Până în 2024 am putea aloca până la un miliard de euro pentru acest program, cinci miliarde de lei în trei ani de zile”, a afirmat ministrul Mediului la Digi24, marți seara.

Totodată, oficialul a propus ca autoritățile locale să facă parteneriate în cadrul acestui program, precizând că nu va fi nevoie de participarea din punct de vedere financiar a primăriilor. Mai mult, Tánczos Barna a mai vorbit și despre programul dedicat caselor eficiente energetic, acesta afirmând că programul a pornit greu deoarece este unul foarte complex.

 „Eu m-aş concentra în prima jumătate a anului pe fotovoltaice, unde lucrurile sunt simple şi eficienţa şi impactul este imediat (…) Putem veni cu programul de a instala pe sute de mii de case panouri fotovoltaice”, a concluzionat ministrul.

Reamintim că valoarea disponibilă pentru reluarea înscrierilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice este de 263.700.000 lei. Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Sanctuarul de urşi din Zărneşti funcţionează din donaţii. Tanczos Barna ar colecţiona trofee, dar nu ar dona un cent

Articolul precedentNATO susține că încă există o cale de „ieșire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina
Articolul următorAlertă cu bombă la Curtea de Apel București
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.