Facebook: AMP Libearty
Facebook: AMP Libearty

În timp ce ministrul Mediului ar aduna trofee peste trofee, sanctuarul de urşi din Zărneşti adună donaţii.

Pentru a putea salva mai mult, pentru buna funcţionare şi pentru că, în România, mai există şi umanitate, nu doar oameni.

Pentru viitor. Pentru normalitate. Pentru viaţă. Pentru natură. Pentru ca noi, românii, să putem spune generaţiilor viitoare că ursul nu este o legendă. Că a existat şi încă există, încă reprezintă un simbol, un locatar al pădurilor din România.

Asta, dacă vom mai avea păduri.

Casa urşilor din România nu mai este pădurea, ci sanctuarul de la Zărneşti. Cei mai mulţi urşi din rezervaţie au fost salvaţi din cele mai mizerabile şi minuscule cuşti

Sanctuarul din Zărneşti a fost creat în memoria ursoaicei Maya şi reprezintă căminul a peste 100 de urşi bruni, toţi salvaţi de la o viaţă crudă şi abuzivă, în captivitate.

Recunoscut de mulţi specialişti ca fiind, probabil, cel mai bun sanctuar de urşi din lume, Libearty se întinde pe o suprafaţă de 69 de hectare de pădure luxuriantă, pâraie şi iazuri localizate pe teritoriul oraşului Zărneşti, municipiul aflat la poalele Carpaţilor, în apropierea municipiului Braşov.

După cum precizează reprezentanţii, cei mai mulţi urşi din rezervaţie au fost salvaţi din cele mai mizerabile şi minuscule cuşti. În trecut, aceştia au fost doar motiv de “distracţie”, de atracție turistică.

Mulți au fost confiscați de pe terase de restaurante, hoteluri, pensiuni, însă unii dintre ei au fost ținuți captivi pe lângă fabrici, benzinării, sau chiar la o mănăstire. Tot aici, au ajuns și urși care au trăit la circuri.

Un sanctuar care funcţionează din donaţii continuă să salveze. În tot acest timp, Ministrul Mediului legalizează armele pentru vânătoarea animalelor strict protejate

Nu a trecut o lună de când Ministrul Mediului cerea legalizarea armelor de vânătoare care au fost interzise timp de 20 de ani. Tanczos Barna favorizează, pe față, vânătoarea de trofee.

Nu este nici prima şi nici ultima dată când sesizăm discrepanţe majoare şi când ministrul (împotriva) Mediului îşi arată colţii prin inițiativele legislative disperate pe care le promovează.

Familia de urși, care a ajuns în grija noastră în noiembrie, se simte bine în sanctuarul AMP Libearty. Ursoaica Ogooga este foarte protectoare cu puii ei și micuțul Dante stă mai tot timpul lângă ea. Teo, surioara lui, este puțin mai independentă, dar foarte curioasă de tot ce se întâmpla în jur.

Ogooga și cei doi ursuleţi au ajuns la noi după ce ursoaica s-a rănit la un picior și relocarea lor într-o altă zonă din sălbăticie a devenit astfel imposibilă”, au scris, în cursul zilei de azi, reprezentanţii sanctuarului de la Zărneşti.

Cruzimea trebuie oprită, dar și pedepsită. Şi ar trebui să începem fix cu ministrul (împotriva) Mediului

În tot acest timp, mafia trofeelor este susținută de ministrul Mediului. De ce?

Pentru că România ar avea cel mai mare număr de urși bruni din Uniunea Europeană.

Pentru că vânătoarea este mai distractivă decât salvarea sau relocarea.

Pentru că mulţi se smiorcăie, invocând temeri pentru gospodărie, în timp ce, paradoxal, defrişează.

Şi pentru că pădurile dispar, banii curg, iar ministrul Mediului ar plăti până la 20.000 de euro pe capul unui urs trofeu.

Dar nu ar dona un cent.

Articolul precedentUSR cere demisia lui Lucian Bode
Articolul următorMinistrul Culturii, mesaj către protestatari: „Tot ceea ce semnalaţi este corect”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.