Sursa foto: ABC News

Purătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat că 8.500 de militari americani au fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în Estul Europei, în cazul unei invazii rusești asupra Ucrainei, relatează CNN.

Președintele american Joe Biden a avut o discuție importantă cu liderii europeni privind identificarea unităților militare pe care vrea să le trimită în Europa.

De asemenea, Alianța Nord-Altantică a anunțat că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe avione de luptă și nave. Anunțul vine în contextul în care Moscova nu are de gând să renunțe la activitatea din apropierea granițelor Ucrainei.

Încă un rând de negocieri va avea loc la Paris

Evoluția situației din Ucraina arată clar că lucrurile nu se îndreaptă într-o direcție bună, la granița acestei țări fiind în prezent peste 126.000 de militari ruși. Moscova cere în continuare Occidentului să-i accepte condițiile și garanțiile de securite, despre care NATO susține că sunt „inacceptabile.”

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat Rusia că dacă un singur militar intră în Ucraina „într-un mod agresiv”, SUA vor declanșa un răspuns „sever.” Reamintim că negocierile dintre oficialul american și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care au avut loc la Geneva, vineri, au fost un eșec total.

În același timp, Statele Unite și Marea Britanie au început retragerea personalului de la ambasadele din Ucraina. Mai mult decât atât, Marea Britanie a recomandat cetățenilor britanici să evite călătoriile în Ucraina, în special în zona de conflict. Și Departamentul american de Stat a anunțat că recomandă americanilor să părăsească țara est-europeană.

Cu toate acestea, Josep Borell, șeful diplomației Uniunii Europene, a precizat că situația nu trebuie „dramatizată” și până nu primește mai multe informații din partea partenerilor americani refuză să ia o decizie cu privire la evacuarea ambasadelor statelor membre UE din Ucraina.

Pe lângă SUA și Marea Britanie, guvernul australian a anunțat că retrage membrii familiilor diplomaților aflați la Kiev și cere cetățenilor să părăsească țara în cel mai scurt timp posibil.

Reamintim că marți, 25 inuarie, la Paris, consilierii politici din Germania, Rusia, Franța și Ucraina vor avea discuții cu privire la situația din estul Ucrainei.

Ucraina se pregătește de război. SUA continuă negocierile cu Rusia pentru detensionarea crizei

Articolul precedentÎPS Teodosie se carantinează la Palatul Arhiepiscopal
Articolul următorGeorge Simion se pregătește pentru alegerile din 2024: „Avem o șansă bună de a câștiga fotoliul de președinte al României”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.