Înșelăciune, complicitate și fals: în urma a 13 percheziții făcute în județele Mehedinţi, Dolj, Timiş şi Prahova, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Mehedinţi au descoperit o ”afacere” cu peturi, afacere din care au rezultat peste 8 milioane de lei.

O sumă colosală pentru un fals colosal: este vorba despre mai multe persoane bănuite că ar fi declarat în fals reciclarea a peste 4.000.000 de kilograme de deşeuri, cu un prejudiciu de aproape 8.300.000 de lei.

După efectuarea perchezițiilor, atât polițiștii, cât și procurorii au deschis un dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada aprilie 2018 – noiembrie 2019, persoanele bănuite ar fi creat un circuit financiar fictiv având ca scop obţinerea unor ecobonificaţii pentru activităţi nereale de reciclare a 4.148.900 kg de deşeuri din plastic, PET şi sticlă”, arată sursa citată.

România, țara tuturor posibilităților: fără taxe către stat

Documentele au fost întocmite pentru un număr de șapte societăți comerciale, societăți care au consemnat în fals activităţi de colectare, transport şi predare în vederea reciclării deşeurilor.

Pentru a evita plata taxelor datorate bugetului de stat, respectivele documente au avut ca scop obținerea de bonificații, iar prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la suma de 8.297.780 de lei.

La data de 26 ianuarie, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul IPJ Mehedinţi efectuează 13 percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale din Mehedinţi, Dolj, Timiş şi Prahova. De asemenea, vor fi puse în aplicare opt mandate de aducere”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române, citat de Agerpres.

Priorități: deșeurile rămân o problemă constantă, dar și o sursă de venit, la fel de constant. În momentul în care problema de mediu duce la înșelăciune, procesul de reciclare este doar o ”colectare” a banului și nu a gunoiului.

Articolul precedentCodrin Ștefănescu vrea ca „PSD-ul lui Ciolacu” să facă ceva în cazul Doinei Pană, otrăvită cu mercur
Articolul următorSC Confort Urban, firma CL-ului Constanța, prejudiciu de 45 milioane de lei la bugetul de stat
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time