Foto: Ziarul Național
Foto: Ziarul Național

Într-o intervenție la RFI, președintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat că liderii coaliției trebuie să găsească o soluție, în cel mai scurt timp, privind adoptarea Certificatului Covid. Mai mult, el e de părere că proiectul trebuie să respecte atât Constituția, cât și cerințele medicale.

„A rămas să căutăm o soluție juridică ce satisface în același timp și zona asta constituțională, dar corespunde și cerințelor medicale (…). Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituțională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru și atunci suntem într-o situație și mai și”, a precizat liderul UDMR, relatează g4media.ro.

Kelemen Hunor: „ Se pot căuta alte soluții”

De asemenea, întrebat dacă este de acord ca certificatul să nu fie obligatoriu la locul de muncă, liderul UDMR a precizat că o astfel de decizie nu poate fi luată „de la o zi la alta.” Mai mult, el a afirmat că e nevoie ca liderii coaliției să ajungă la un consens.

„Da, e o variantă, bineînțeles, dar încă nu am luat o decizie, nu este o chestiune care poate fi decisă de la o zi la alta. Rafila susține cu argumente profesionale, medicale, poziția lui și sunt convins că are dreptate. Pe partea cealaltă și cei care spun că fiind vorba despre un drept fundamental, nu poți să-l îngrădești”, a mai spus Kelemen Hunor.

Totodată, liderul UDMR e de părere că se vor găsi soluții, „cum au găsit și alții în diferite țări din Europa.”

„Important este să încercăm să găsim o soluție care pe de o parte corespunde cerințelor medicale, pe de altă parte acoperă tot ce înseamnă drepturile constituționale, dar în același timp ne ajută să nu amplificăm această nervozitate în societate, că există și o nervozitate, trebuie să vedem și acest lucru. Să vedem, poate săptămâna viitoare va exista o soluție din punct de vedere juridic acceptabilă”, a concluzionat liderul maghiar.

Reamintim că din proiectul prezentat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila ar urma să fie scoasă prevederea prin care contractul de muncă poate fi suspendat în lipsa certificatului. Liderul Partidului Social Democrat (PSD) Marcel Ciolacu a precizat că că nu există încă o decizie finală cu privire la Certificatul Covid.

„Este o prevedere care poate fi neconstituțională în ceea ce privește suspendarea contractului de muncă”, a afirmat Marcel Ciolacu în urmă cu o zi.

Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, mesaj pentru șeful statului: „Nu vă aliați cu extremiștii”

Articolul precedentÎPS Teodosie: ”Îngrădirea dreptului la muncă este un lucru aberant”
Articolul următorMii de zboruri au fost anulate înaintea Crăciunului
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.