Foto: Facebook, FICE România
Foto: Facebook, FICE România

Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative Secţiunea România – FICE România este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit a profesioniştilor în educaţie şi protecţie socială.

Organizaţia pune un deosebit accent pe cazurile copiilor care cresc în afara familiei, la distanţă de părinţi, în condiţii sociale dificile.

FICE România a împlinit 31 de ani de activitate

FICE a fost înfiinţată în 1990. Din organizaţie fac parte cadre didactice, psihologi, sociologi, profesionişti în domeniul social, medici, ziarişti. De asemenea, studenţii, elevii şi părinţii activează ca voluntari.

Organizația neguvernamentală acționează pentru respectarea drepturilor copilului și dezvoltarea profesională a domeniului de educație.

Organizaţia a fost fondată în 1990 şi este membră cu drepturi depline a Federației Internaționale a Comunităților Educative. FICE – România are 18 filiale județene și numără peste 7000 de membrii și simpatizanți, persoane fizice (educatori, profesori, pshihologi, sociologi, juriști, ziariști, s.a.) și instituții (colegii și facultăți de asistență / pedagogie socială, instituții și servicii specializate de stat și private de protecție socială, ONG-uri).

“Copiii au cele mai sincere răspunsuri și cele mai bune idei”

Într-o postare publicată pe contul de socializare, reprezentanţii organizaţiei au publicat răspunsurile elevilor de clasa a VI-a, în momentul în care au fost întrebaţi cum ar trebui să prevenim existența copiilor străzii.

Să le construim case mici. Să aibă căldură și mâncare gratis. Dar să le cumpărăm și câte o jucărie”.

Să deschidem o campanie pentru a câștiga banii necesari construirii unui adăpost pentru copii”.

Organizaţia este iniţiatoarea mai multor programe care s-au impus în mediul educaţional şi în cel social, derulându-se consecvent de mai mulţi ani, definind personalitatea organizaţiei

Programul prelungit în şcoală – asigurarea condiţiilor pentru activităţi de tip Şcoala după şcoală, atât prin amenajări, dotări, aprovizionare, cât şi prin demersuri la nivel administrativ, concretizate în participare la elaborarea legislaţiei în domeniu (partea aferentă din Legea Educaţiei Naţionale), precum şi în colaborare cu autorităţile locale;

Solidaritatea colegială – gesturi de susţinere din partea copiilor către copii. Colectare şi dăruire de obiecte, ajutor la lecţii, în organizarea unor activităţi extracurriculare etc;

Bucuria lecturii – festival anual dedicat cărţii pentru copii. Evenimentul este întregit cu donaţii pentru biblioteci şcolare, contact cu autori, editori, promotori în domeniu;

Cunoaşte şi decide – programe complexe de formare şi de informare asupra modului de viaţă sănătos, a nocivităţii consumului de substanţe interzise şi abuzurilor de orice fel.

FICE România activează în direcţia formării continue a membrilor săi, prin stagii, schimburi de experienţă, cursuri, dezbateri, proiecte la nivel local, regional şi naţional, precum şi prin colaborări cu organizaţii similare şi cu instituţii din alte ţări”, arată reprezentanţii.

Campania “19 zile de activism”, încurajată de un reprezentant ONU

În perioada 1-19 noiembrie, organizaţia a desfăşurat o campanie pentru prevenirea violenței și abuzului împotriva copiilor și tinerilor.
Ca răspuns, Elly Pradervand, reprezentant al ONU, a transmis un mesaj, precizând că agresiunea împotriva copiilor și tinerilor include multe forme de violență și abuz. Din acest motiv, a selectat 19 teme pentru a introduce, pe scurt, principalele probleme, câteva statistici și multe idei de acțiune.

Această listă nu este exhaustivă și știm că există multe alte practici dăunătoare care merită să fie denunțate și eliminate. Cu toate acestea, există astăzi mulți actori din întreaga lume care își unesc forțele pentru a ajuta la încetarea unor astfel de tendințe sociale abuzive”, a declarat reprezentantul ONU.

Din 1990, FICE – România desfășoară:

  • activități de formare și perfecționare a personalului din instituțiile de protecție socială;
  • activități de sprijinire a copiilor/tinerilor, famililor aflate în dificultate;
  • organizează schimburi de experiență și stagii de practică în domeniul psiho-socio-pedagogic în țară și în străinătate;
  • publică materiale de specialitate;
  • organizează anual simpozioane și conferințe naționale și internaționale;
  • propune instituțiilor guvernamentale măsuri de perfecționare a legislației în domeniul protecției sociale;
  • intervine în cazurile de nerespectare a drepturilor copilului.

Oricine poate ajuta, susţine sau deveni membru al organizaţiei

Conform statutului FICE – România, formă aprobată de Adunarea Generală din 7 iunie 1997, Oradea, membru FICE – România poate fi orice cetățean român sau străin, instituție, comunitatea educativă, societate, asociație privată sau ONG care este de acord cu statutul FICE -România.

Articolul precedentCioloş: “Membrii AUR, responsabili pentru oamenii care au murit din cauza minciunilor propagate”
Articolul următorLIVE.Cabinetul Ciucă, primul test important. Votul de învestitură din Parlament
Jurnalist full-time / Pesimist part-time