foto cu caracter ilustrativ. sursă foto: captura video

Marți, 25 octombrie, a fost o zi importantă pentru cei care așteaptă soluții în dosarele de urmărire penală. Curtea Constituțională a României(CCR) a decis că prescripția penală a faptelor se aplică retroactiv. Cu alte cuvinte, în mii de dosare penale, fie în faza de strângere a probelor, fie în faza de judecată, se așteaptă clasarea din oficiu(n.r. închiderea dosarelor). Inculpații pot invoca decizia CCR chiar de astăzi, dacă sunt cercetați/judecați după mult timp de la comiterea presupuselor fapte penale.

Normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului „mitior lex” prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal”, se arată în decizia CCR.

Astfel, inculpați/condamnați „grei” ar putea beneficia de principiul aplicării legii penale mai favorabile. Elena Udrea, fost ministru al Turismului, Rudel Obreja(fost președinte al Federației de Box) Petru Luhan(fost europarlamentar) și mulți primari din țară, acuzați/ condamnați pentru fapte de corpupție au mari șanse să scape de urmărire penală/detenție, deoarece procurorii i-au acuzat mult prea târziu.

Inculpații „grei” ar putea scăpa de urmărirea penală, urmare a deciziei CCR. Mai multe instanțe au cerut lămuriri

Așa cum zin.ro a mai relatat, în primăvara acestui an, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul Penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 – mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripţiei penale.

Unii judecători au suspendat procesele în aşteptarea unei „dezlegări de Drept” de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar alții au aplicat deciziei CCR şi au dispus încetarea unor procese de corupţie. Procurorii care au demarat anchete penale după mult timp de la comiterea presupuselor fapte ar putea fi cercetați disciplinar, dacă se constată că au tergiversat cauzele cu intenție.

Articolul precedentFostul manager al SAJ Neamț, trimis în judecată. A primit zeci de mii de euro pentru a facilita angajări
Articolul următor„Țara arde și baba se piaptănă”: Unii parlamentari au cerut suplimentarea personalului ANRE. Președintele acestei instituții câștigă 12000 de euro lunar
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”