Sursa: Facebook

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a fostului manager al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, sub acuzația de luare de mită, în legătură cu angajarea a 22 de persoane, pe o perioadă nedeterminată, pe posturi de personal sanitar și sanitar auxiliar în cadrul instituției pe care acesta o conducea.

Mita la care face referire DNA este de peste 80.000 de euro, bani pe care Dan Dorin Morenciu i-ar fi primit fie direct, fie prin intermediul unor angajați de încredere. De altfel, și aceștia au fost trimiși în judecată, dar și persoanele care au obținut un post la SAJ Neamț cu ajutorul banilor. Dintre toți, doar Morenciu se află sub măsură preventivă, respectiv control judiciar.

Procurorii anticorupție pun în sarcina fostului manager nu mai puțin de 22 de infracțiuni de luare de mită, de aceeași infracțiune fiind acuzată și Mihaiela Cojocariu, la data faptei reprezentant al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și membru în comisia de examinare în cadrul concursurilor organizate de SAJ Neamț.

Acuzați de complicitate la luare de mită sunt o fostă asistentă a SAJ Neamț, Elena Preda, dar și un alt angajat al instituției, Ionuț Doarbeș. Totodată, trimiși în judecată au fost și Magdalena Epanu, Iuliana Ciobanu, Aurel Lupu, Cristian Movilă, Constantin Cristescu, Ioana-Cătălina Rascarache, Daniela Alexa, Mihai Sebastian Vrînceanu, Ciprian Constantin Jigău, Ioan Trăscăoanu-Stoian, Luiza-Mariana Pîntea, Octavian Marele, la data faptelor angajați ai SAJ Neamț, pentru dare de mită.

În perioada 02 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022.

În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (trimise în judecată în prezenta cauză) sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menționat mai sus. Așa cum am precizat mai sus, concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă.

În contextul precizat mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta SAJ Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate.

În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi remis, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro).

În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița ar fi remis inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian, membri în comisia de examinare, câte 1.500 euro.

Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit aceleiași surse, alte 13 persoane cercetate în acest dosar au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Este vorba de asemenea despre angajați ai SAJ Neamț, acuzați fie de dare, fie de luare de mită: Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior, Afloarei Petronela Larisa, Balan Alin-Bogdan, Butnariu Ilie, Cojocariu Lucian Georgian, Dogariu Cristina, Iacob Ana-Maria, Iftime Ioan Răzvan, Macovei Luminița, Matei Neculai Victor, Mihăilă Petru și Oglinzanu Mihai-Marius.

În prezența apărătorilor aleși, cei 13 inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an și 6 luni și 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”, au detaliat procurorii.

Articolul precedentSocietatea de Transport din București se alătură campaniei umanitare ”Spitale Publice din Bani Privați”
Articolul următorMii de dosare penale, în aer. Inculpații „grei” ar putea scăpa de urmărirea penală, urmare a deciziei CCR