Organizația de mediu Greenpeace susține că compania Coca-Cola se află în fruntea listei privind poluare cu plastic pe parcursul ultimului an. Mai exat, compania produce 10 % din recipientele din plastic care se aruncă în întreaga lume, adică 3 milioane de tone de deșeuri, arată studiul Greenpeace. Pe locul trei se situează Nestlé ca poluator cu plastic.

Cei mai mari poluatori cu plastic din lume se mai numără și Philip Morris, Danone, Mars şi Colgate-Palmolive. Studiul a fost posibil datorită celor 11 mii de voluntari ce au curățat plajele din 45 de țări. Voluntarii au adunat peste 300 de mii de ambalaje din plastic.

Coca-Cola, locul întâi la nivel mondial privind poluare cu plastic

Greenpeace a mai precizat că poluare cu plastic are un impact negativ asupra schimbărilor climatice. Mai mult, 99% dintre ambalajele produse sunt fabricate cu combustibili fosili. Pe lângă studiul realizat de Greenpeace, reprezentanții National Geographic susțin că 73% dintre toate gunoaiele de pe plajă sunt din material plastic( filtre de țigară, pungi alimentare, recipiente din polistiren). Mai mult decât atât, la fiecare 60 de secunde sunt cumpărate, la nivel global, peste un milion de sticle de plastic, relatează The Guardian.

Conform raportului, în 2016 s-au achiziționat aproape 500 de miliarde de băuturi de plastic, cu o crește de 300 de miliarde față de 2006. Din nefericire, din totatul sticlelor achiziționate, mai puțin de jumătate au fost reciclate pentru transformarea lor în sticle noi.

România și „invazia” deșeurilor

Țara noastră se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Altfel spus, România reciclează doar 14% din totatul deșeurilor produse, relatează Monitorul Social. Conform Uniunii Europene, până anul trecut, România a fost obligată să recicleze minim 50 % din deșeurile produse în municipii.

Citește aici despre „Miliardul” Uniunii Europene și stadiul SMID-urilor din județele României.

Pe lângă România, alte state reușesc să recicleze o treime din deșeurile municipale. Mai exact, Polonia reciclează 34%, Bulgaria și Ungaria 35%. Germania e pe primul loc privind reciclarea, cu 68% dintre deșeuri reciclate.

UPDATE – Dezmințire Environ -Mafia deșeurilor a dat în „clocot”. Clanurile de romi din Strehaia au „turnat” nume grele. Milioane de euro pentru milioane de tone reciclate FICTIV(I)

Articolul precedentModerna anunţă că vaccinul său este eficient şi sigur la copii
Articolul următorRomânia se vaccinează! Aproape 130.000 de români, vaccinați în 24 de ore
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.