Foto: alephnews.ro
Foto: alephnews.ro

Compania Moderna a anunțat că vaccinul său va putea fi administrat la copiii cu vârste cuprinse între 6  şi 11 ani. De asemenea, compania farmaceutică va trimite datele autorităților pentru a fi distribuit în cel mai scurt timp, relatează Agerpres.

De asemenea, vaccinul anti-COVID-19 oferă siguranță după administrarea celor două doze ce generează anticorpi neutralizanți. Rezultatele sunt asemănătoare ca și în cazul studiilor clinice la adolescenți și adulți. Totodată, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA ( FDA) va lua deciza dacă va reglementa folosirea serului concurent Pfizer BioNTech pentru utilizarea la copii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Moderna a primit undă verde pentru administrarea unei a treia doze

Cu toate acestea, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA)  nu a autorizat vaccinul pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Mai mult, Suedia a oprit utilizarea vaccinului Moderna pentru copiii cu vârste mici din cauza mai multor cazuri de inflamație cardiacă. În urma unui studiu clinic ce a inclus aproape 5 mii de participanți, compania farmaceutică americană a precizat că cea mai mare parte a efectelor adverse au fost minore. Mai exact, participanții au raportat dureri de cap, durere la locul injectării și febră.

Conform CNCV, eficacitatea vaccinului Moderna de la cea de-a doua doză administrată este de 93,6% (interval de încredere 95% de 88,5-96,4%). Majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la vaccinare. Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse după cea de-a doua au fost ușor mai frecvente.

Serurile produs de Moderna și Pfizer utiliează ARN mesager

Atât vaccinul produs de Moderna cât și cel de Pfizer BioNTech utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Mai exact, serul învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul ARN-ul mesager. Altfel spus, pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii. Vaccinul produs de Moderna se administrează la 28 de zile de la prima doză. Pentru cel produs de Pfizer, rapelul se face la 21 de zile.

După Pfizer, Moderna anunță rezultate reușite ale studiilor la adolescenți

Articolul precedentMinistrul interimar al Sănătăţii propune o nouă abordare pentru campania de vaccinare
Articolul următorCoca-Cola, cel mai mare poluator cu plastic din lume
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.