Nu doar bisericile și magazinele esențiale sunt „la liber” pentru românii nevaccinați anti-Covid, ci și instanțele și unitățile de parchet.
Decizia de a include instanțele printre locurile în care nu este necesară prezentarea certificatului verde a fost comunicată chiar de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, în weekend.
Dat fiind că din hotărârea de guvern care a intrat în vigoare de astăzi privind noile restricții reieșea că doar în anumite spații se poate intra fără certificat verde, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat clarificări, concluzia care reiese din adresa transmisă de șeful DSU fiind aceea că liberul acces nu poate fi îngrădit.
„Accesul liber la justiție reprezintă un principiu fundamental al organizării oricărui sistem judiciar democratic și care îi conferă oricărei persoane dreptul de a se adresa în mod efectiv instanțelor judiciare competente, împotriva actelor care violează drepturile ce îi sunt recunoscute prin Constituție sau prin lege. (…) Se poate constata că, la nivelul instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea, legiuitorul a înțeles să reglementeze în mod distinct modalitatea de organizare a acestora în contextul pandemiei de Covid-19.
În concluzie, în măsura în care legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea și desfășurarea activității la nivelul instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea, apreciem că prevederile HG 1130/2021 nu intră în conflict și nu sunt aplicabile domeniului justiției”, se arată în răspunsul transmis către CSM.
Încă din mai 2020, accesul în instanțe și parchete este permis doar cu respectarea anumitor reguli. Astfel, este obligatorie măsurarea temperaturii corporale la intrare, dar și purtarea măștii de protecție în interior. Totodată, participarea la procese este permisă doar celor implicați în dosare, intarea în sălile de judecată fiind permisă cu câteva minute înainte de începerea ședinței. În parchete, activitatea de audiențe este din nou suspendată.
Unele unități de parchet au anunțat deja că „se recomandă ca justiţiabilii să transmită prin poştă, poştă electronică sau alte modalităţi de transmitere la distanţă cererile, plângerile, memoriile etc. Accesul la compartimentele de relaţii cu publicul se va realiza potrivit unei programări prealabile, cu respectarea regulilor de distanţare socială, pentru studierea dosarelor, depunerea de înscrisuri în original sau alte mijloace materiale de probă şi alte situaţii excepţionale care justifică derogarea, apreciate ca atare de conducătorul unităţii de parchet”.