Tanczos Barna aduce clarificări în cazul intervențiilor asupra urșilor care atacă

„Trebuie să subliniem că vorbim de intervenţii în intravilan, în zona locuită de oameni, nu intervenţie în habitatul natural al ursului”

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a declarat joi, pentru B1 TV, că proiectul de Ordonanță de Urgență privind intervenția în cazul urșilor agresivi prevede o intervenție graduală, nu direct împușcarea acestora cu arma letală. Intervenția se va face strict în localitate, de către personalul tehnic al asociației de vânătoare. Împușcarea cu armă letală se va face doar după ce alte metode – alungare, tranchilizare și relocare – au fost epuizate ori ursul e prea agresiv pentru a fi puse în aplicare.

„Trebuie să subliniem că vorbim de intervenţii în intravilan, în zona locuită de oameni, nu intervenţie în habitatul natural al ursului şi în niciun caz nu putem vorbi de vânătoare, pentru că intervenţia rapidă se referă strict la exemplarul care e în localitate, care atacă şi creează probleme, care e în gospodăria omului. Propunem ca intervenţia să fie făcută strict de personalul tehnic de specialitate al asociaţiei de vânătoare care, în principiu, trebuie să aibă un contract de prestări servicii cu o autoritate publică locală”, a declarat Tanczos Barna, la B1 TV.

Două atacuri ale urșilor în numai 48 de ore

Tanczos Barna explică ce metode sunt „prinse” în OUG

Ministrul a menționat, totodată, că în OUG sunt precizate situațiile în care se va recurge doar la alungare, dar și la trachilizare sau intervenția cu armă letală. Concret, dacă e prima dată când ursul e văzut în localitate sau reprezintă un pericol direct, acesta trebuie alungat. Dacă se poate, ursul trebuie tranchilizat și relocat. Dacă cele două metode nu pot fi puse în practică sau ursul revine în minute, ore în localitate sau nu se poate apropia personalul pentru a-l tranchiliza și exemplarul e în gospodărie, e agresiv, a omorât animale, atunci intervenția să fie cu armă letală. „Poliția, jandarmeria trebuie să fie la fața locului, să asigure ordinea publică, iar intervenția cu armă letală se poate face doar dacă jandarmeria spune că se poate face în siguranță”, a mai spus ministrul.

Reamintim că la finalul săptămânii trecute au fost mai multe atacuri ale urșilor în județul Covasna, încheiate cu intervenții chirurgicale pentru persoanele atacate.

Tanczos Barna: Sunt probleme cu urșii în 13 județe, iar Brașovul este printre cele mai afectate

Articolul precedentPriorități în România anului 2021: Legea colindului a fost publicată în Monitorul Oficial
Articolul următorPuțin peste 55% din România este conectată la sisteme de canalizare