Sursă foto: www.digi24.ro
Sursă foto: www.digi24.ro

13 județe din România au probleme mari din cauza urșilor. Informația a fost lansată într-o emisiune la B1TV de către Tanczos Barna, ministrul Mediului. Ministrul a spus că cele mai afectate județe de problema urșilor sunt Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. 

Barna a spus că prin Ordonanța de Urgență la care se lucrează acum la Ministerul Mediului nu se dorește să se ajungă la împușcarea urșilor de către persoane potente doar pentru distracție. 

Tanczos Barna a insistat că vor exista doar intervenții punctuale făcute de personal specializat, când un urs e periculos.

Potrivit OUG, intervenția va fi imediată, în cazul urșilor agresivi, sau preventivă, în zonele de tampon ale localităților. Aceasta se va realiza de către asociațiile de vânătoare cu care primăriile vor încheia contracte. Tanczos Barna a mai precizat că urșii vor fi alungați, tranchilizați și relocați sau împușcați în funcție de cât de periculoși sunt.

„De 5 ani nu există intervenție la această specie. Ea trăiește într-un habitat perfect în România. Crește anual numărul urșilor în România. În 5 ani, dacă se calculează o creștere de 10% pe an, putem ajunge la o cifră care e mult, mult mai mare decât ce avem acum. Dacă analizați numărul de apeluri la 112 al oamenilor disperați, o să vedeți cu cât a crescut față de 2016 numărul de apeluri la 112 de la 231 la peste 2.000.

România a făcut ultima estimare științifică în 2016, care a dat un rezultate de circa 6.000 de exemplare. De atunci, în fiecare județ e o estimare a asociațiilor de vânătoare pe care nu o menționez intenționat, că nu e științifică. Acele cifre mereu sunt peste estimarea științifică”, a mai declarat Tanczos Barna.

Articolul precedentCJ Prahova se asociază cu CNAIR-ul pentru a crește siguranța circulația pe drumurile din județ
Articolul următorElena Udrea, cu apelul la ICCJ
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...