Două atacuri ale urșilor în numai 48 de ore

Situația devine tot mai alarmantă, după ce urșii își fac simțită prezența tot mai des în comunitățile umane

După ce săptămâna trecută a fost constatată prezența urșilor în mai multe comunități umane din județul Argeș, în numai 48 de ore, în județul Harghita, doi bărbați au fost atacați de urși. Un motiv în plus ca schimbarea legislației, la care făcerea referire ministrul Mediului, Tanczos Barna să intre „în linie dreaptă”; pentru protejarea în primul rând al omului. Cei doi bărbați atacați au ajuns în spital, având nevoie de intervenția medicilor pentru a rămâne în viață.

Într-o intervenție la Digi 24, ministrul Tanczos Barna a reamintit proiectul la care se lucrează, tocmai pentru limitatea atacurilor, mai ales că vorbim despre o specie aflată în vârful lanțului trofic și care se simte foarte bine în pădurile României, dar și în contextul în care populația crește de la un an la altul.

„Vedem zi de zi cum crește aproape exponențial numărul de apeluri la Ro-Alert, este un fenomen care se generalizează și este nevoie de intervenție promptă, imediată, pentru a salva viețile omenești. Din păcate, au venit aceste două cazuri care arată complexitatea fenomenului și riscurile la care se expun fermierii, în primul și-n primul rând, în zonele unde sunt stâne, în zonele unde schimbă, de exemplu, gardul electric, așa cum s-a întâmplat în ultimul caz, când proprietarul gardului electric s-a dus să amenajeze sau să repare ceva. Era exact gardul electric pus ca să apere omenii de urs și lângă gardul electric a fost atacat”, a declarat ministrul, la Digi 24.

Mai mult, acest a ținut să precizeze că „soluțiile magice trâmbițate de unii agenți iresponsabili nu sunt magice și nu te apără de fiecare dată în cazul în care un urs atacă”, adăugând că ceea ce se întâmplă este un fenomen extrem de periculos, „sunt zeci, sute de cetățeni care se tem pentru viața lor, pentru viața copiilor și trebuie să existe o responsabilitate la nivel instituțional și statul trebuie să-și apere cetățenii în primul rând și după aceea, desigur, și animalele trebuie strict protejate”, a mai spus Tanczos Barna.

Potrivit proiectului la care ministerul lucrează, prin schimbarea legislației se dorește ca urșii agresivi să fie împușcați în 24 de ore, în cazul în care aceștia atacă în mod repetat.

Doi urşi care au intrat în curtea unei pensiuni din Săcele, tranchilizaţi şi duşi în pădure

Articolul precedentȘase marfare cu o sută de tone de deșeuri, oprite la vama de vest
Articolul următorTanczos Barna nu știe numărul urșilor din România, dar știe clar că trebuie să-i controleze, prin împușcare