Consolidarea capacității de apărare reprezintă o prioritate strategică pentru România, a transmis președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj cu ocazia zilei forțelor armate terestre. Președintele a declarat că bugetul pentru Apărare va crește de la 2% la 2,5% din PIB începând de anul viitor. Klaus Iohannis a declarat că Ziua Forţelor Terestre, sărbătorită azi, este una dintre cele mai importante categorii de forțe ale Armatei României, care desfășoară misiuni complexe, cu un rol esențial în asigurarea apărării și securității țării.
Militarii din Forțele Terestre demonstrează o pregătire foarte bună, capacitate de adaptare rapidă şi eficiență în cadrul structurilor NATO, datorită nivelului lor înalt de profesionalism, militarii având o contribuție substanțială la imaginea internațională pozitivă a României în mediul aliat.
Iohannis: România este și va continua să fie un important furnizor de securitate și stabilitate în Sud-Estul Europei
Potrivit lui Klaus Iohannis, ne aflăm într-un context de securitate complicat, rezultat al agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, motiv pentru care se impun măsuri speciale suplimentare, cu caracter strict defensiv.
„La Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, prin implicarea activă și susținerea țării noastre, s-au luat decizii ferme pentru consolidarea pe termen lung a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO. Una dintre cele mai importante decizii pentru România este cea privind constituirea unui grup de luptă al NATO în țara noastră, alături de alte trei astfel de structuri pe Flancul Estic al Alianței, un demers care reflectă coeziunea, solidaritatea și determinarea aliate. În ceea ce ne privește, România este și va continua să fie un important furnizor de securitate și stabilitate în Sud-Estul Europei, precum și la nivel euroatlantic. Consolidarea capacității de apărare reprezintă o prioritate strategică pentru țara noastră, așa cum rezultă și din decizia de a crește cheltuielile pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB începând de anul viitor.
În aceste condiții, Forțelor Terestre le revine un rol important în creșterea capacității operaționale a armatei noastre, fiind necesar un efort constant și susținut pentru instruirea intensivă și eficientă a unităților militare în condiții complexe, inclusiv în mediu aliat. Totodată, se va intra într-un proces accelerat de modernizare a înzestrării, astfel încât să poată fi îndeplinite cu succes misiuni dintre cele mai complexe. Forţele Terestre vor continua să aibă un rol semnificativ în cons în consolidarea profilului strategic al României, participând inclusiv la misiuni din teatrele de operații din afara teritoriului țării noastre”, a declarat Klaus Iohannis.