Emmanuel Macron a fost reales președintele Franței

El a obținut 58,55% din voturi.

Președintele în funcție, Emmanuel Macron, a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze în fața candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen. Potrivit numărătoarei oficiale a voturilor, Emmanuel Macron a obținut 58,55% din voturi, iar contracandidata sa, Marine Le Pen, a obținut 41,45% din voturi. Președintele francez Emmanuel Macron le-a mulțumit francezilor duminică seară pentru că l-au reales pentru încă cinci ani în funcția de președinte. El a spus că votul alegătorilor care au ales să blocheze venirea lui Marine Le Pen la Elysee „îl obligă pentru anii care vor urma”. Macron a precizat și că va fi „președintele tuturor”.

Macron a defilat pe lângă Turnul Eiffel împreună cu soția să Brigitte și înconjurat de o mulțime de copii, în timp ce se cânta imnul UE (Odă bucuriei a lui Beethoven). Macron a făcut poze cu susținătorii și a dat mâna cu ei.

„De acum încolo, nu mai sunt un candidat al unui partid ci sunt președintele tuturor”

„După cinci ani de crize excepționale, azi, pe 24 aprilie 2022, o majoritate mi-a acordat încrederea pentru încă cinci ani.

Știu că mulți în această seară au votat pentru mine pentru a bloca extrema dreaptă și vreau să le mulțumesc și lor și să le transmit că înțeleg datoria care vine odată cu acest vot”, a spus Emmanuel Macron.

„De asemenea, am un gând și pentru cei care nu au votat, tăcerea este un răspuns. De acum încolo, nu mai sunt un candidat al unui partid ci sunt președintele tuturor. Știu că pentru mulți dintre compatrioți care au votat pentru extrema dreaptă, înțeleg supărarea și furia lor și este responsabilitatea mea să le ofer și lor răspunsuri”, a mai precizat în fața susținătorilor liderul de la Elysee. Macron devine primul președinte după Jacques Chirac ce reușește să fie reales. Președintele francez le-a mai spus alegătorilor că trebuie să abordeze cei 5 ani care urmează împreună și trebuie să găsească un mod de a face următorii 5 ani mai buni. Discursul relativ scurt al președintelui francez s-a încheiat în aplauzele suporterilor și cu imnul Franței, cântat pe scenă.

Macron, felicitat de cancelarul german Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat duminică realegerea preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un al doilea mandat, calificând-o drept un semnal al angajamentului electoratului francez faţă de Europa.
„Felicitări”, a scris în limba franceză, pe Twitter, liderul german social-democrat. A continuat apoi în limba germană cu următorul mesaj: „Felicitări, dragă preşedinte Emmanuel Macron. Alegătorii tăi au transmis astăzi un angajament puternic în favoarea Europei. Sunt fericit că vom continua buna noastră cooperare!”, a scris cancelarul german.

Un bărbat a fost infectat cu Covid timp de 16 luni

Articolul precedentUn bărbat a fost infectat cu Covid timp de 16 luni
Articolul următorMesajul premierului, de Ziua Forțelor Terestre Române: ”Oriunde, oricând, la datorie!”