În Germania, persoanele care au fost complet imunizate împotriva Covid ar putea beneficia în scurt timp de ridicarea anumitor restricții, a declarat ministrul Justiției, Christine Lambrecht, relatează DPA, citând Handelsblatt.

„Dacă este sigur că o vaccinare nu numai că protejează împotriva bolilor, dar poate preveni și transmiterea ulterioară a virusului, acest lucru trebuie luat în considerare în măsuri”, a spus Lambrecht. „Acesta nu este un privilegiu pentru persoanele vaccinate, ci o cerință a constituției”. Ministrul a făcut referire la ultimele modificări din Legea privind protecția împotriva infecțiilor. Potrivit acestui fapt, guvernul federal a fost „expres” autorizat să „stipuleze reglementări speciale, excepții și ajutor pentru persoanele despre care se așteaptă imunizarea împotriva coronavirusului”.

Problema ridicării parţiale a restricţiilor pentru cei vaccinaţi va fi dezbătută luni, 26 aprilie, într-o şedinţă a liderilor de stat şi federali din Germania, la două zile după intrarea în vigoare a unui set de măsuri mai dure anticoronavirus la nivel federal.

Ce restricții au fost modificate

Legislativul german a aprobat miercurea trecută noile restricţii antiepidemice propuse de guvern. Cancelarul Angela Merkel a argumentat că „situaţia este gravă” şi trebuie evitată ocuparea locurilor în secţiile de terapie intensivă, în plin „val trei” al pandemiei. Guvernul de la Berlin a dispus modificarea Legii privind protecţia faţă de infecţii, iar noile reglementări vor permite aplicarea în mod uniform a restricţiilor în zonele cu o rată de infectare ridicată.

Astfel, noile norme prevăd interdicţii de circulaţie între orele 21.00 şi 5.00 în zonele în care rata de infectare este ridicată, reducerea numărului de persoane care se pot întâlni în privat, închiderea şcolilor şi a restaurantelor. De asemenea, sunt prevăzute norme privind accesul în magazine, în anumite situaţii fiind necesare rezultate negative la teste Covid.

Contestată la Curtea Constituțională

Legea privind uniformizarea şi înăsprirea restricţiilor antiepidemice în Germania, aprobată de Bundestag, a fost însă atacată la Curtea Constituţională, iar, pe parcursul procedurii, proiectul nu va putea fi promulgat.

Pe de altă parte, politicienii de dreapta atrag atenția că nu trebuie să existe discriminări între cei vaccinați și cei nevaccinați, chiar dacă  își doresc și ei ridicarea restricțiilor.

Germania își plânge morții. Virusul a răpus aproape 80.000 de cetățeni germani

Articolul precedentAlina Gorghiu stă departe de fotoliul de lider al PNL
Articolul următor„Lista lui Năstase”, în atenția Poliției