Pensionarii au protestat vineri în fața Guvernului, cerând creşterea pensiilor

Ei nu mai fac față creșterii accelerate a prețurilor.

Pensionarii au organizat vineri un miting de protest în fața Guvernului, solicitând majorarea cu 13% a pensiilor până în luna septembrie, din cauza creşterii preţurilor. Anunțul a fost făcut de către preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu.

Protestul a fost organizat de trei mari federaţii reprezentative ale pensionarilor, Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România.

„Suntem 3 federaţii naţionale care protestăm, iar noi avem în toată ţara câteva sute de organizaţii. Noi ne-am consultat şi cu pensionarii din ţară şi chiar ei ne-au cerut să facem o asemenea acţiune. Nemulţumirile noastre sunt constante, de mai mulţi ani. După cum se ştie, suntem o categorie marginalizată, mulţi îşi doresc că pensionarii să nu mai existe. Suntem nevoiţi să ieşim în stradă, pentru că alte metode pe care le-am folosit de a putea să stăm de vorbă cu prim-ministrul, cu ministrul Muncii, n-au avut rezultatul pe care ni-l doream, adică nu ne-a primit nimeni. Ce dorim noi: prima revendicare se referă la majorarea pensiilor cu 13% până în luna septembrie. Cerem această majorare având în vedere avalanşa fără precedent a creşterii preţurilor, în primul rând ale produselor alimentare de bază, fără de care oamenii nu pot să trăiască”, a afirmat Preda Nedelcu.

 O altă solicitare a federaţiilor de pensionari este legată de desfiinţarea Pilonului II de pensii. Ei cer să nu se reducă cu 5% contribuţia de asigurări sociale pe care o suportă angajaţii din venitul lor,  deoarece acest lucru ar avea consecințe dezastruoase asupra fondului național de pensii.



„A două chestiune: am fost nedumeriţi, protestăm şi solicităm să nu se reducă cu 5% contribuţia de asigurări sociale pe care o suportă angajaţii din venitul lor, după cum vrea fostul premier Cîţu, pentru că va avea un rezultat dezastruos pentru fondul naţional de pensii, din care se plătesc pensionarii actuali. Legăm de această măsură faptul că s-a majorat procentul care se virează, din contribuţia de asigurări sociale, pentru o parte din pensionari, la aşa-numitul Pilon II de pensie. Iar revendicarea noastră se referă la desfiinţarea acestui pilon de pensii.”, a precizat Preda Nedelcu.



 Pensionarii mai cer majorarea procentului din PIB care poate fi cheltuit cu pensiile. Practic, ei solicită creșterea procentului alocat din PIB pentru pensii de la 9, 4% la 11 %, care este cuantumul mediei europene. Arest lucru ar fi posibil dacă se modifică prevederile PNRR_ului, susțin liderii pensionarilor. Ei cer autorităţilor să îi respecte, să îi asculte, să discute cu ei.

” Iar noi susţinem solicitarea ministrului Muncii, este una din revendicările noastre, că procentul acela de 9,4% din PIB (alocaţi pensiilor, n.r.) să aibă cuantumul mediei europene, adică de 11%. Deci 11% să avem şi noi alocaţi pensiilor, ca toate celelalte ţări. Noi şi Bulgaria avem cel mai mic procent alocat pentru pensii. Deci cerem modificarea PNRR, eliminându-se aceste opţiuni ale domnului Cîţu. (…) Cerem autorităţilor să ne respecte, să ne asculte, să ne primească să stăm de vorbă. Nu vrem să auzim de la membrii Guvernului sfaturi. Ei zic: ‘sunt părinţii şi bunicii noştri, să nu-i nenorocim’. Dar nu fac nimic pentru noi, sunt numai declaraţii de conjunctură. Am făcut acest banner pe care am scris: ‘Guvernanţi, suntem părinţii şi bunicii voştri, aşa precum spuneţi. Nu ne exterminaţi!'”, a declarat Preda Nedelcu.

România va ajuta Republica Moldova cu 100 de milioane de lei

Articolul precedentRomânia va ajuta Republica Moldova cu 100 de milioane de lei
Articolul următorPrimarul Sectorului 5 continuă lupta pentru PUZ