Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se interzice expedierea lemnului din pădure pe timp de noapte, a anunțat vineri ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Actul normativ adoptat vineri prevede interzicerea emiterii de avize de însoțire a materialelor lemnoase de la locul de recoltare în intervalul orar 20.00-7.00, pentru lunile octombrie-martie, și în intervalul orar 22.00-6.00, pentru lunile aprilie-septembrie.
Ministrul Mediului a mai subliniat că sistemul de trasabilitate a lemnului SUMAL 2.0 a fost dezvoltat astfel încât să nu se mai permită emiterea avizelor de însoțire în aceste intervale orare. Autoritățile de control vor avea acces extins la datele din aplicație pentru a lupta mai eficient împotriva activitățile ilegale din domeniul silvic.
„Marcăm Ziua națională a pădurilor cu încă un pas împotriva tăierilor ilegale”, a declarat ministrul Tánczos Barna.
România este țara cea mai afectată de tăieri ilegale din Europa. România are cea mai importantă suprafață împădurită din Europa în ceea ce privește biodiversitatea, dimensiunea și peisajele forestiere intacte. Potrivit autorităților române, aproximativ 80 de milioane de metri cubi (2,8 miliarde de picioare cubice) de lemn au fost tăiați ilegal în țară în ultimii 20 de ani, cauzând o pierdere de 5 miliarde EUR (5,4 miliarde USD).
Suprafața acoperită de pădure a scăzut în ultima sută de ani
România este unul dintre principalii producători de lemn din Europa. În România, în sectorul forestier și al prelucrării lemnului lucrează mai multe persoane decât în majoritatea celorlalte state membre. Regulamentul UE privind lemnul obligă întreprinderile din domeniul lemnului să se asigure că nu procură și nu introduc pe piața UE produse din lemn recoltat ilegal.
România a fost o țară acoperită în mare parte de păduri. Suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în ultima sută de ani, ajungând azi la doar 29%, cu mult sub media europeană de 43%. În fiecare oră, mai dispar, conform ultimelor estimări, aproximativ 6 hectare de pădure din tăieri legale și ilegale.
Conform cifrelor din Inventarul Forestier Național (Ciclul II), jumătate din lemnul care dispare din pădure nu are acte. Asta înseamnă aproximativ 20 milioane de metri cubi anual, din care doar 200.000 de metri cubi furați sunt capturați, potrivit Greenpeace.
România va ajuta Republica Moldova cu 100 de milioane de lei