Sursă foto: Facebook/Radu Vancu
Sursă foto: Facebook/Radu Vancu

În seara zilei de joi, 24 martie 2022, în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, a avut loc vernisajul expoziției de pictură „Peaceful Sky Over Ukraine”.

Este un eveniment care s-a bucurat de prezența unui public numeros și entuziast, au precizat reprezentanții, pe contul de Facebook.

Proiectul artistic este inițiat de Organizația pentru Tineret „Здоровая Украина”/ „Healthy Ukraine” din Kiev, reprezentată de Stanislav Lypovskyi, și organizat în colaborare cu Alexandra Mihalcea.

Expoziția „Peaceful Sky Over Ukraine” cuprinde o serie de lucrări de pictură realizate de copiii ucraineni. Războiul văzut prin ochii copiilor este tema expoziției găzduită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Copii au fost incluși într-un program de terapie prin artă, pornit la începutul conflictului armat din Crimeea, în 2014, cu scopul de a-i sprijini pe cei afectați de acesta.

 Urmărind aceste lucrări de pictură, veți înțelege emoțiile puternice prin care au trecut nu doar copii, dar și toți cetățenii Ucrainei. Sunt copii care au văzut războiul cu ochii lor, copii din Mariupol, din Kyiv, din Harkyv, orașe bombardate în ultimele săptămâni. În lucrările expuse în cadrul expoziției, copiii și-au dezvăluit frica, dar totodată și speranța. Activitățile de desen și pictură îi ajută să depășească emoțiile negative puternice”, a declarat Stanislav Lypovskyi.

De asemenea, Stanislav a precizat că expoziția va putea fi vizionată la Biblioteca ASTRA Sibiu timp de două săptămâni, urmând a fi itinerată în orașe din Romania, inclusiv București. După, va merge în Slovacia, Germania și alte state europene.

Radu Vancu: ”Ce fac copiii aceștia în desenele lor este să adune toate inimile lumii într-o comunitate care speră din răsputeri că frumusețea mai e posibilă”

Radu Vancu, scriitor și profesor, a fost prezent în cadrul evenimentului. Scriitorul a precizat că Ucraina rămâne supra-tema planetei, în această perioadă.

”Desenele îi ajută pe ei să vadă lumina și ne ajută și pe noi să vedem frumusețea în continuare, într-o lume care face tot posibilul să distrugă frumusețea. Copiii aceștia sunt inimi care încă speră că lumina mai e posibilă. Faptul că lumina este posibilă pentru acești ochi, pentru aceste inimi, în lumea atât de întunecată și de îngrozitoare, ne arată că, de fapt, există o speranță pentru specia noastră. Noi nu suntem doar specia care produce războaie cumplite”, a spus Radu Vancu, scriitor și profesor, în cadrul evenimentului.

”Cel mai mult m-a impresionat lucrarea în care un copil încearcă să escaladeze infernul, să se cațere dintr-un infern subteran către un soare de o lumină splendidă”

E istoria acestor copilării distruse care speră că vor vedea lumina și, într-un fel, istoria speciei noastre care mereu a sperat că va ieși din întuneric către o lumină vindecătoare”, a adăugat scriitorul.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 24 martie – 7 aprilie 2022, în Foaierul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 7, sediul nou, parter), de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 20:00.

Articolul precedentScade prețul la gaze în Europa
Articolul următorRomânia va ajuta Republica Moldova cu 100 de milioane de lei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time