Sursă foto: Facebook/ Gabriela Firea

Ministrul Familiei Gabriela Firea a vizitat 17 tineri orfani ce au fugit acum o săptămână din Odesa, aceștia fiind găzduiți într-un centru din Sectorul 4.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul edil al Capitalei a precizat că întâlnirea cu cei 6 băieți și 11 fete a fost foarte emoționantă, situația lor fiind una dificilă.

„Întâlnirea cu acești copii a fost una foarte emoționată. Situația lor era oricum una dificilă, fiind fără părinți, iar acum sunt și departe de locul căruia îi spuneau casă, alungați de un război pe care nu-l înțeleg”, a scris Firea.

„Am văzut în ochii lor suferință, pe alocuri teamă, dar și mult optimism”

De asemenea, ministrul Familiei a dat asigurări că toți copiii care au fugit din fața războiului și au ajuns în România vor fi îngrijiți.

„I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noștri și nu le va lipsi nimic de la haine și alimente, până la servicii medicale.Chiar dacă sunt departe, tinerii nu au rupt total legătura cu Ucraina. În fiecare zi, participă la cursurile ținute pe Internet de profesorii ucraineni rămași acasă și ascunși prin buncăre. Și cele două însoțitoare fac același lucru, ambele fiind profesoare. E incredibilă dorința lor de normalitate”, a mai precizat Gabriela Firea.

Fostul edil al Capitalei a mai spus că printre copiii refugiați la centrul din Sectorul 4 este și o fetiță „parcă ruptă din povești”, ce nu înțelege de ce este nevoită acum să trăiască printre străini. De asemenea, la întâlnire au participat Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, Elena Tudor, președinte ANPDCA și Vișinel Bălan, vicepreședinte ANPDCA.

În încheierea mesajului său, ministrul Familiei a precizat că din 24 februarie și până în prezent, în România și-au găsit refugiu aproape 600 de orfani.

„(…)260 sunt încă în grija noastră. Suntem în legatură permanentă cu toate direcțiile județene de protecție a copilului, care fac o treabă excelentă, dar și cu autoritățile din Ucraina. Statul român va avea grijă ca toți orfanii ucraineni să se întoarcă cu bine în țara lor, când va fi pace”, a concluzionat Firea.

Firea: „Respectăm drepturile fiecărui copil ucrainean care se află în grija noastră”

Articolul precedentIohannis participă la summitul extraordinar al NATO
Articolul următorVîlceanu: ”O să avem o lege a pensiilor”