Sursa foto: Pixibay

Vineri, 25 martie, prețurile la gaze naturale în Europa a scăzut după acordul semnat între SUA și UE ce deschide calea spre majorarea livrărilor de gaz lichefiat, informează Digi24.

Mai exact, la Bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze naturale a scăzut cu 7%, cotațiile scăzând până la 103,75 de euro pentru pentru un Megawatt-oră. Maximul istoric a fost atins la începutul lunii martie, când prețul a ajuns la 345 de euro.

Din cauza conflictului ruso-ucrainean, Uniunea Europeană vrea să își reducă dependența de gazele rusești, care în momentul de față asigură 40% din necesar. Cu toate acestea, capacitatea de import a Europei este limitată, iar liderii statelor caută soluții pentru a renunța definitiv la gazul provenit din Rusia.

Acord istoric semnat între SUA și UE

Vineri dimineață, Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor furniza cel puțin 15 miliarde de metri cubi suplimentari de GNL până la sfârșitul anului, în parteneriat cu mai multe state.

„SUA vor oferi 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat. Comisia va lucra să depoziteze gazul pe tot continentul. Vom promova folosirea de hidrogen ecologic pentru a reduce emisiile de carbon. Vom crea o echipă comună pentru a implementa aceste schimbări, care va fi condusă de oameni din echipa Casei Albe și a Comisiei Europene. Știu că eliminarea gazului rusesc va costa Europa, dar este lucrul corect de făcut din punct de vedere moral”, a precizat președintele american.

Totodată, Joe Biden a precizat că până în 2030, scopul pe termen lung este de a livra Europei aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an de gaz suplimentar.  

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Layen a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să țină piept „războiului brutal al Rusiei”, precizând că sancțiunile impuse își fac efectul în sistemul rusesc, iar președintele rus Vladimir Putin va rămâne fără resurse.

„Vreau să spun poporului american că Europa este recunoscătoare pentru această susținere fermă, care ajută la întărirea securității energetice a Europei. Avem obiectivul de a reduce dependența de gaz rusesc, iar acest lucru va fi îndeplinit prin investiții în surse regenerabile, dar și prin diversificarea surselor de energie”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ciucă: ”Jumătate din dividendele companiilor Nuclearelectrica și Romgaz va reveni statului”

Articolul precedentUn medic a fost reținut după ce a cerut mită de la un bolnav de cancer
Articolul următorBiblioteca ASTRA Sibiu a expus una dintre picturile copiilor ucraineni
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.