Klaus Iohannis (captură video)

Președintele Klaus Iohannis a solicitat „îmbunătățirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, în special la Marea Neagră”, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter. Președintele României găzduiește, alături de președintele Poloniei Andrzej Duda, un summitul al formatului București 9.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, vineri, în sistem de videoconferinţă la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9) şi la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din statele NATO, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Întâlnire importantă în formatul București9, pe care o găzduiesc împreună cu Președintele Poloniei Andrzej Duda. În intervenția mea, am cerut îmbunătățirea coerentă și unitară a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră”, a scris președintele României.

„Suntem alături de poporul Ucrainei, de instituțiile și reprezentanții săi aleși democratic. Continuăm să sprijinim pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul acesteia de a-și alege liber propria politică externă. Același lucru este valabil și pentru Republica Moldova și Georgia”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea în format București 9 se desfășoară înaintea unui reuniuni de urgență a aliaților din NATO unde vor fi discutate cele mai recente evoluții din Ucraina.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a hotărât împreună cu omologul polonez, Andrzej Duda, organizarea, vineri, la Varşovia, a unui summit extraordinar al Formatului B9, în contextul situaţiei de securitate din regiune.

„Am discutat astăzi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, despre situaţia gravă de securitate din regiunea Mării Negre, ca urmare a acţiunilor Rusiei, care încalcă flagrant dreptul internaţional. În consecinţă, am hotărât să organizăm vineri, 25 februarie, la Varşovia, un summit extraordinar al Formatului Bucureşti 9 (B9), pentru a coordona răspunsul nostru şi pentru a ne demonstra unitatea. Suntem alături de Ucraina!”, a scris şeful statului, marţi, pe Facebook.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că Alianţa Nord-Atlantică şi-a activat planurile de apărare pentru a desfăşura forţe suplimentare în ţările membre din Europa de Est şi va avea vineri un summit prin videoconferinţă, după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

„Am convocat un summit prin videoconferinţă mâine pentru a analiza calea de urmat şi am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar”, a spus Jens Stoltenberg, după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor la NATO ai statelor membre.

Iohannis: „E o situație de criză majoră”

Articolul precedentMinistrul Familiei, Gabriela Firea: Se iau măsuri pentru protejarea copiilor ucraineni refugiați în România
Articolul următorConsiliul Europei a suspendat Rusia