Aproape 100.000 de cetățeni ucraineni și-au părăsit locuințele, după invazia Rusiei

Foarte mulți ucraineni au intrat în Republica Moldova și România

Câteva mii de cetățeni ai Ucrainei au trecut granițele în țările vecine, în special în Republica Moldova și România. Aproximativ 100.000 de ucraineni și-au părăsit casele, dar se află încă în țară după invazia Rusiei, a declarat Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR).

Shabia Mantoo, purtătoare de cuvânt a UNHCR, a explicat că datele privitoare la numărul de refugiați provin de la autorităţi naţionale şi agenţii partenere.”Este o estimare aproximativă”, a ținut ea să precizeze.

Conflictul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei s-ar putea traduce printr-o „nouă criză a refugiaţilor”, cu până la 5 milioane de persoane suplimentare deplasate, a avertizat ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în faţa Adunării Generale a ONU.

La câteva ore după declanşarea invaziei ruse, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a lansat un apel la protecţia populaţiei şi a infrastructurii civile din Ucraina.

”Vieţile civile şi infrastructurile civile trebuie să fie protejate şi apărate în orice moment, conform dreptului internaţional umanitar”, a adăugat Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi. Acesta a subliniat că UNHCR este prezent în Ucraina, fiind pregătit să furnizeze asistenţă umanitară ”oriunde acest lucru este necesar şi posibil”.

Filippo Grandi a făcut apel la ţările vecine Ucrainei să-şi menţină frontierele deschise pentru a primi refugiaţi.

”Suntem gata să susţinem eforturile tuturor pentru a răspunde oricărei situaţii de strămutare forţată. În consecinţă, ne-am consolidat operaţiunile şi capacităţile în Ucraina şi în ţările vecine”, a spus reprezentantul ONU.

Ajutor umanitar pentru Ucraina

ONU a deblocat 20 de milioane de dolari pentru ajutor imediat, a anunțat secretarul general al organizației, Antonio Guterres, subliniind faptul că ONU își intensifică operațiunile umanitare în Ucraina.

„Protecția civililor trebuie să fie prioritatea numărul unu”, a mai declarat secretarul general al ONU.

El și-a repetat apelul către președintele Vladimir Putin de a opri operațiunea militară și de a retrage trupele.

„Nu este prea târziu pentru a salva această generație de flagelul războiului. Avem nevoie de pace”, a declarat Antonio Guterres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat joi o amplă operaţiune militară contra Ucrainei, după ce luni el recunoscuse independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Bărbații între 18 și 60 de ani nu mai pot părăsi Ucraina

Articolul precedentMinistrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea testarea și vaccinarea refugiaților ucraineni
Articolul următorAlexandru Rafila a anunțat primele măsuri de relaxare