Potrivit Indicelui de Perceție a Corupției 2021, publicat de Transparency International, România rămâne în „top 3” cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, din statele analizate (181), mai bine de 130 de state nu au făcut niciun progres semnificativ în combaterea corupției.
Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii, relatează news.ro. Clasamentul a fost întocmit prin acordarea unor punctaje, unde 0 înseamnă „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt.”
Corupția la nivel european
Conform organizației, Bulgaria este cea mai coruptă țară din UE, cu 42 de puncte, urmată de Ungaria (42) și România (45 de puncte). Grecia a înregistrat o creștere a punctajului în ultimii ani, avansând de la 36 de puncte în 2012 la 49 de puncte în 2021. La celălalt capăt se află Ungaria, care a pierdut 12 puncte, ajungând de la 53 la 43 de puncte în IPC 2021. Media la nivelul Uniunii Europene este de 64 de puncte.
La polul opus se află Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă, cu 88 de puncte. Totodată, Sudanul de Sud, Siria și Somalia sunt printre cele mai corupte țări din lume, fiecare înregistrând 13 puncte.
De asemenea, eforturile de luptă anticorupție stagnează în majoritatea statelor, iar din cauza pandemiei, drepturile omului și democrația au fost atacate. Pentru ca o țară să aibă un scor mai mare la IPC, protejarea libertăților cetățenilor reprezintă cel mai important aspect luat în considerare de organizație. Astfel, țările care încalcă libertățile civile tind să obțină un scor mult mai mic.
Unele state au folosit pandemia de Covid-19 ca pretext pentru a restrânge din libertățile de bază.
„Puterea colectivă deținută de oameni obișnuiți din toate categoriile sociale este cea care va oferi în cele din urmă responsabilitate”, a precizat Danel Eriksson, directorul general al Transparency International.
Cu un scor mediu de doar 36 din 100, Europa de Est și Asia Centrală sunt regiunile cu cele mai slabe performanțe în Indicele de Percepție a Corupției (IPC).