Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a emis un avertisment în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Făcând apel la educaţie şi întelegere, Silviu Vexler a precizat că, în România, există un fenomen mai periculos decât incidentele antisemite din ultima perioadă: normalizarea violenței.

Educaţia rămâne esenţială în procesul de combatere al violenței

Există ceva mai periculos decât incidentele antisemite din ultima perioadă: normalizarea violenței și acceptarea urii, indiferent de formele ei. Violența vorbelor se transformă foarte ușor în violența faptelor, am văzut deja acest lucru. Indiferența și apatia societății nu fac decât să încurajeze aceste manifestări”, a spus Vexler la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti a pus accent pe educaţie, explicând că România poate combate extremismul, ura şi antisemitismul dacă face apel la cunoaştere.

Combaterea extremismului, a urii, a antisemitismului nu este posibilă fără educație. De aceea e importantă introducerea disciplinei pentru studierea holocaustului”, a adăugat Silviu Vexler.

România tinde să minimizeze tragedia Holocaustului, iar ura este din ce în ce mai prezentă în discursurile publice

În cursul săptămânii trecute, Silviu Vexler a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea “Deșteptarea României”, la Europa FM. În cadrul emisiunii, a fost dezbătută importanţa materiei “Istoria evreilor. Holocaust”.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti a declarat că materia este una modulară. De asemenea, organizarea materiei și numărul de ore de predare sunt elemente care vor fi coordonate de Ministerul Educației.

Am văzut în același timp ascensiunea antisemitismului din ultimii ani, dar nu numai a antisemitismului, ci a extremismului în general, indiferent de formele sale, indiferent de modul cum s-a propagat. Am văzut violența discursului public și a agresivității și cred că motivul principal din spatele legii – vorbesc ca inițiator – a fost o privire spre viitor. Nu ai cum să combați aceste lucruri fără educație. Este, dacă vreți, piatra de temelie a oricărei societăți democratice”, a explicat Silviu Vexler la Europa FM.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este comemorată în data de 27 ianuarie. Este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Această dată a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, adoptată la a 42-a ședință plenară.

La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste. Este marcat şi sfârșitul Holocaustului care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

Articolul precedentRomânia rămâne în rândul celor mai corupte ţări din UE
Articolul următorKlaus Iohannis: „O voce care spune adevărul poate stinge mai multe voci mincinoase”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time