MapN: “Atenție la clipurile virale cu coloane militare. Sunt vechi”

Videoclipurile au fost viralizate cu scopul de a induce panica. Ministerul Apărării atenţionează: “Cea mai corectă informare este cea din surse oficiale”

Ministerul Apărării a atenționat, luni, asupra clipurilor virale apărute pe mai multe rețele sociale.

Reprezentanţii au explicat, prin intermediul unui anunţ, că înregistrările video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine sunt înregistrări vechi de la exerciții militare din anii trecuți, arată Ştirile Pro Tv.

MapN, despre clipurile virale apărute în spaţiul media: “Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă”

Atenție la clipurile virale cu coloane militare‼️ În ultimele zile, pe diferite platforme de social media, circulă înregistrări video cu așa-zise deplasări recente prin țara noastră de coloane de vehicule militare românești sau străine.

Aceste înregistrări sunt prezentate ca „dovezi” ale mișcărilor de trupe în legătură cu situația din Ucraina. Niciuna dintre aceste înregistrări nu este recentă. Ele au fost filmate în trecut, cu cel puțin cinci-șase luni, fie de noi, fie de alți utilizatori”, arată Ministerul Apărării.

În acelaşi anunţ, reprezentanţii au explicat faptul că videoclipurile au fost viralizate cu scopul de a induce panica.

Cu toate acestea, există multiple discrepanţe: fie au fost filmate pe timp de vară, fie sunt altceva decât se pretinde, fie sunt înregistrări vechi prezentate ca fiind recente.

Ministerul Apărării a demonstrat, cu ajutorul unui colaj, faptul că imaginile cu tancuri sunt false

Conform anunţului, ministerul a realizat și un colaj în care demontează falsurile de pe rețelele sociale. Prin urmare, singurele imagini recente din acest colaj (22 ianuarie 2022) reprezintă carcase de tancuri din Al Doilea Război Mondial. Acestea au fost demilitarizate şi importate din Bulgaria.

Mai mult, Ministerul Apărării a ţinut să le reaminzească românilor că, pentru a rămâne informaţi, trebuie să apeleze la sursele oficiale.

Dacă sesizați și alte asemenea înregistrări, vă rugăm să ni le trimiteți. Vom face verificările cu maximă operativitate. După, vom reveni cu explicații”, au precizat reprezentanţii Ministerului Apărării.

Articolul precedentFlorin Cîțu, noi critici pentru ministrul Sănătății: „Astăzi avem un număr mare de persoane infectate”
Articolul următorMinistrul Energiei: „Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time