Ministrul Energiei: „Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare”

ANPC a dat amenzi de 645.000 lei furnizorilor de energie.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că noua schemă de compensare a facturilor la energie și gaze va fi aplicată din 1 februarie, iar Executivul analizează ce măsuri va lua din 1 aprilie. Noua ordonanță va fi adoptată în ședința de Guvern de marți după-masă, a mai spus ministrul.

De asemenea, ministrul Energiei a amintit că impactul bugetar al acestei scheme este de 3 miliarde de lei, bani care vor veni de la bugetul de stat. Mai mult, oficialul a mai declarat că după ce facturile greșite trimise de furnizori vor fi întocmite conform legii, statul va începe decontarea banilor.

Virgil Popescu: „Avem bani la buget”

„Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare, dar ne dorim de partea cealaltă a mesei, a furnizorilor, să întocmească facturile corespunzător, în aşa fel încât să existe şi confortul din partea salariaţilor Ministerului Energiei că certifică nişte plăţi în baza unor facturi emise corect. Îi asigur pe toţi furnizorii că nu vor avea restanţe la plată când situaţiile de plată sunt întocmite conform legii”, a subliniat ministrul Energiei Virgil Popescu, relatează Agerpres.

De asemenea, ministrul Energiei a mai precizat că furnizorii care nu aplică prevederile legale privind compensarea ar putea fi pasibil de amenzi. Astfel, coaliția de guvernare a convenit că amenzile să fie între 20.000 de lei și 200.000 de lei pentru neaplicarea legii. ANPC putea da până acum sancțiunea maximă de 50.000 de lei.

Inspectorii ANPC au constatat la mai mulți operatori că au emis facturi fără compensarea prețurilor și nici nu au răspuns la timp solicitărilor primite.

Conform Mediafax, la Electrica Furnizare, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi. Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

Reamintim că preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh. Totodată, preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh.

Ce amenzi riscă furnizorii care nu recalculează facturile eronate sau care nu aplică prevederile legale

Articolul precedentMapN: “Atenție la clipurile virale cu coloane militare. Sunt vechi”
Articolul următorRusia, „profund îngrijorată” de plasarea în alertă a mii de militari americani
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.