Sursa foto: Vanguard News

Oficialii de la Moscova consideră o nouă „exarcebare a tensiunilor” măsura președintelui Joe Biden prin care 8.500 de militari americani au fost puși în alertă pentru o posibilă detașare în estul Europei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a constatat „cu mare îngrijorare” ultimele decizii pe care liderul de la Casa Alba le-a luat.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că trupele vor fi gata în funcție de felul cum evoluează situația din estul Europei.

„Orice desfășurare în Europa reprezintă eforturile noastre de asigurare a flancului estic al NATO și demonstrarea pregătirii noastre pentru a veni în sprijinul aliaților”, a precizat Kirby, relatează Digi24.

Joe Biden spune că există „unitate totală”a statelor occidentale

În urma întâlnirii prin videoconferință cu liderii europeni și NATO, președintele Biden a declarat că a reușit să formeze o „unitate” a statelor europene împotriva Rusiei. Mai mult, și Marea Britanie a declarat că dacă armata rusă va invada Ucraina, vor exista „sancțiuni fără precedent.”

De asemenea, guvernul britanic a accentuat faptul că negocierile cu oficialii ruși trebuie să rămână prima prioritate, înainte de a impune sancțiuni. Și cancelarul german Olaf Scholz a declarat că va continua discuțiile cu Rusia pentru a dezescalada conflictul de la granițele Ucrainei, iar Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a avertizat că orice agresiunea împotriva Ucrainei va aduce „costuri grave” Moscovei.

La întâlnirea ce a avut loc luni, 24 ianuarie, și a durat 1 oră și 20 de minute au participat și lideri ai Franței, Italiei, Poloniei și Uniunii Europene.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat după discuția avută cu președintele Biden că Uniunea Europeană este pregătită să adopte „o gamă largă de sancțiuni sectoriale și individuale” împotriva Rusiei în cazul unui atac asupra Ucrainei. De asemenea, von der Leyen a mai spus că UE va sprijini financiar administrația de la Kiev. Mai exact, Uniunea Europeană va acorda Ucrainei 1,2 miliarde de euro pentru a se pregăti în cazul unui conflict cu Rusia.

„Ucraina este o țară liberă și suverană. Își face propriile alegeri. UE va continua să-i fie alături”, a mai transmis Ursula von der Leyen.

Biden l-a avertizat pe Putin că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie

Articolul precedentMinistrul Energiei: „Nimeni nu-şi doreşte să blocheze sistemul energetic naţional şi partea de furnizare”
Articolul următorSubprefectul de Timiș cere mutarea cursurilor în formatul online, din cauza frigului
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.