Sursa foto: Gazeta de Sud

Înaintea reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre UE, ministrul Apărării Bogdan Aurescu a declarat că va cere miniștrilor de externe a țărilor membre să accelereze pregătirea sancțiunilor împotriva Moscovei.

Oficialul a declarat că acesta este cel mai puternic instrument pe care Uniunea Europeană îl poate utiliza pentru a descuraja agresiunile Rusiei la adresa stabilității europene.

„De aceea cred că trebuie să accelerăm pregătirea sancțiunilor, și sper că în concluziile de azi ale Consiliului va fi accentuată această chestiune”, a mai spus Aurescu, relatează G4media.ro.

Secretarul de stat al SUA va participa la reuniune

Totodată, ministrul Apărării a mai adăugat că cererile Rusiei ca NATO să se retragă din statele est-europene nu vor fi acceptate de Consiliulul UE, precizând că „acest concept al sferelor de influență este perimat și nu ar trebui utilizat în actualul context de securitate european.”

Reamintim că ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă luni, 24 ianuarie, la Bruxelles, la reuniunea șefilor diplomaților din statele membre UE. Oficialii vor discuta despre evoluțiile din Sudan, Libia, Siria și regiunea Indo-Pacific. Totodată, secretarul de stat al SUA va participa la întâlnire, prin sistem videoconferință.

Discuția are loc în continuarea dezbaterilor de la reuniunea informală de timp Gymnich care a avut loc în Franța, la Brest, în zilele de 13 și 14 ianuarie. Bogdan Aurescu va reitera principalele poziții ale României cu privire la situația tensionată din est.

Aurescu a declarat, la reuniunea de la Brest, că scopul acestor întâlniri este de a găsi soluții pentru îmbunătățirea situației de securitate din această regiune și în Europa.

„Acum, mingea este în terenul Rusiei şi trebuie să vedem care este concluzia părţii ruse după acest dialog, în cadrul acestor întâlniri, din timpul săptămânii”, a spus ministrul în perioada respectivă.

Marți, 25 ianaurie, consilierii politici din Rusia, Ucraina, Franța și Germania vor discuta cu privire la situația tensionată de la granițele Ucrainei. Acest nou rând de discuții vin în contextul în care Rusia a trimis forțe și echipamente militare în Belarus.

Reamintim că președintele american Joe Biden a declarat că orice încercare a armatei ruse de a trece granița în Ucraina va fi consideră o invazie.

Ministrul de Externe: “Prezența militară a NATO în România este rezultatul eforturilor preşedintelui”

Articolul precedentOMS: „Lumea se află într-un moment critic al pandemiei”
Articolul următorReclamaţii din partea Bulgariei: România poluează orașul Ruse prin arderea miriștilor
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.