Sursă foto: Facebook/Agent Green
Sursă foto: Facebook/Agent Green

Membrii Agent Green au anunțat că, în cursul acestei săptămâni, la Senatul României, a fost depus proiectul de lege care își propune să blocheze societatea civilă din România să mai dea în judecată autoritățile pentru proiecte distructive.

Inițiatorii acestui proiect sunt mai bine de 30 de senatori PSD și PNL

Practic, acest proiect restricționează dreptul ONG-urilor de a apara în instanță intersele cetățenilor. Este un proiect de lege cu dedicație împotriva Agent Green și a celor câteva ONG-uri care mai dau în judecată autoritățile corupte. A devenit clar că sutele de procese pe care le-am câștigat prin care am salvat munți și râuri întregi de la distrugere deranjează”, se arată în textul distribuit pe contul de Facebook al organizației pentru protecția mediului.

Agent Green a publicat o parte dintre prevederile abuzive

– Doar ONG-urile mai vechi de 2 ani pot contesta în instanță acte administrative. Și doar dacă au depus eforturi active în acel domeniu, și dacă erau constituite la momentul emiterii actului contestat.

– Dacă aceste contestații duc la întreruperea unor investiții, ONG-urile reclamante trebuie să plătească o cauțiune de 50.000 de lei. Ori Agent Green poartă peste 200 de procese pe care le câștigă în marea majoritate a spețelor. Deci, în fapt, ce a făcut Agent Green până acum nu ar mai fi posibil în viitor. Nu există asociații care să pună 50.000 de lei cauțiune ca să conteste un abuz și în cele din urmă să riște pierderea definitivă a acestor fonduri și întreaga organizație.

– Dacă pierde în instanță, consiliul director al asociației este responsabil solidar, cu patrimoniul propriu. Cu alte cuvinte, nimeni nu va mai dori să facă acest lucru, mai ales în proiecte abuzive ale mafiei, de frică că vor pierde tot ce au acumulat în viață.

Membrii organizației pentru protecția mediului: ”Acest proiect legislativ strategic este un exercițiu pentru România de a decide îngroparea democrației sau resuscitarea ei”

Este un pas crucial în acapararea statului și în suprimarea oricărei forme de luptă a societății civile. Îndemnăm parlamentarii de bună-credință să blocheze acest proiect de lege”, au transmis membrii Agent Green.

Articolul precedentA fost semnat Memorandumul de înțelegere între ministerele Sănătății din România și Spania
Articolul următorCumpănașu: ”Unii profesori nu au ce căuta în învățământ”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time