Kelemen Hunor: „Gradul de încredere nu diferă față de vechea coaliție”

Coaliția a avut „termen de valabilitate” de numai nouă luni, după ce întreaga clasă politică a promis 4 ani de pace, până la alegerile din 2024

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a afirmat că actuala coaliție pornește de foarte jos la capitolul „încredere”, lucru ce poate pune în pericol viitorul acesteia, dând exemplu vechii coaliții care a avut un „termen de valabilitate” de numai nouă luni. Asta deși se promiseseră 4 ani de liniște, până la anul 2024, anul cu patru ture de alegeri, de la locale și euparlamentare la prezidențiale și parlamentare.

„Gradul de încredere nu diferă față de vechea coaliție. E mică. A fost mică și în decembrie, ați văzut, a ținut 9 luni de zile din păcate. Dacă era un grad de încredere mare și puteam să creștem gradul de încredere prin deciziile luate împreună și prin aplicarea deciziilor, atunci probabil că acea coaliție, PNL-USR-UDMR, n-ar fi avut un sfârșit atât de brutal, în septembrie”, a declarat Kelemen Hunor la Digi24.

De altfel, acesta pune viitorul succes pe seama deciziilor pe care guvernul ce va fi învestit joi le va lua în perioada următoare, subliniind faptul că deși gradul de încredere actual este „unul destul de scăzut”, acest lucru nu înseamnă că el nu poate fi crescut. „Eu sunt un om optimist din fire, reînnoiesc speranța în fiecare dimineață când mă trezesc, și sper că prin deciziile comune reușim să creștem această încredere între parteneri. Până la urmă nu se poate fără încredere. Va fi greu de guvernat dacă nu ai încredere”, a mai spus liderul UDMR.

Mai mult, Kelemen Hunor consideră că această coaliție, care are aproape 70% din Parlament poate să asigure nu doar stabilitate pentru România, ci și reformele pe care populația le așteaptă, dar pentru care este nevoie de o perspectivă pe termen lung . „Trebuie să faci proiecte pe termen lung, inclusiv anumite reforme constituționale și ale statului”, a concluzionat  Kelemen Hunor.

PSD, pe valul încrederii

Potrivit unui sondaj de opinie, comandat de PSD, citat de G4Media, social democrații au atins un nivel de încredere de 38%, în timp ce liberalii au scăzut la 18%, iar AUR ocupă „podiumul”, cu 14%. USR, parteneri în coaliția de guvernare până în urmă cu două luni se află în cădere, ajungând la numai 11%.

Cât privește vinovatul pentru criza politică în care s-a aflat România în ultimele luni, 35% dintre români îl consideră vinovat pe președintele Klaus Iohannis, 24% spun că PNL și USR în egală măsură, 9% PNL, 7% PSD, 5% USR, 2% AUR, 1% UDMR. Toți în măsură egală 12%.

Cât privește cum au acționat liderii politici în situația de criză, 43% consideră că Ciolacu a acționat bine, în timp ce numai 7% sunt de această părere despre Florin Cîțu. 78% dintre români sunt de părere că Iohannis a acționat prost, iar 77% spun același lucru despre Cioloș.

Nicolae Ciucă a depus lista completă a miniștrilor și programul de guvernare în Parlament

Articolul precedentGheorghe Flutur, mesaj pentru Nicolae Ciucă: „Vreau să livrați rezultate”
Articolul următorRaluca Turcan, despre rectificarea bugetară. „Confirmă tot ceea ce am spus”