Nicolae Ciucă (captură video)

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus marți după-masă, în Parlament, lista completă a miniștrilor din viitorului Cabinet și programul de guvernare. Conform calendarului, miercuri, 24 noiembrie, va începe de la ora 10.00 audierea miniștrilor.

Fiecare titular de portofoliu va avea la dispoziție 45 de minute pentru a-și prezenta prioritățile în comisii. De asemenea, joi, 25 noiembrie, va avea loc votul pentru învestirea Guvernului, în plenul reunit al celor două Camere din Parlament.

Nicolae Ciucă: „Am depus programul de guvernare al coaliției”

Premierul desemnat a declarat că programul de guvernare va avea în centru interesele poporului român.

„El are în centru cetăţeanul român şi în acest sens vor fi luate următoarele măsuri principale. E pentru prima oară când sumele allocate pentru investiţii vor fi în procentul de 7% din PIB”, a spus premierul desemnat, relatează news.ro. Mai mult, Ciucă a dat asigurări că noul Executiv va respecta liniile din PNRR pentru dezvoltarea și modernizarea întregii Românii.

De anul viitor vor crește pensiile, salariile și alocațiile

Premierul desemnat a precizat că începând din 1 ianuarie 2022, în programul de guvernare sunt prevăzute mai multe măsuri, printre care creșterea pensiilor, a alocațiilor și a salariilor. Mai mult, el a declarat că pensionarii vor primi o indemnizație de 1.200 de lei . De asemenea, crește și salariul minim brut la 2.550 de lei. Alocațiile pentru copii sub 2 ajung la 600 lei, iar pentru ceilalți, 243 de lei. Pensiile vor fi indexate cu 10 %, iar indemnziația socială minimă va crește de la 800 la 1000 de lei.

Potrivit programului de guvernare, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei, guvernul va elimina facilitatea de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate. Astfel, pentru diferența de la 4.000 de lei în sus va fi aplicată cota de 10% CASS.

Nicolae Ciucă a mai precizat că acum, după două luni de criză politică, e nevoie de fapte și nu vorbe. El a dat asigurări că după ce guvernul va primi votul de încredere din partea Parlamentului, va trece „serios la treabă”. „Nu cred că în situaţia în care ne aflăm e timp pentru dezbateri doctrinare. Este nevoie de fapte”, a mai afirmat Ciucă.

Reamintim că audierile miniștrilor din guvernul Ciucă încep miercuri dimineața, de la ora 10.00, în comisiile de specialitate.

Sorin Grindeanu este noul vicepremier din partea PSD

Articolul precedentDragoş Tudorache (USR): „Pentru noi, Iohannis e o dezamăgire”
Articolul următorÎn Germania certificatul verde devine obligatoriu la locul de muncă
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.