Alexandru Rafila, propunerea de ministru al Sănătății în posibilul Guvern Ciucă, a explicat aseară că susține varianta certificatului verde obligatoriu, însă a precizat că există nuanțe și multe lucruri de pus încă la punct, din punct de vedere legislativ.
Declarațiile au fost făcute la AlephNews, deputatul social democrat arătând că certificatul verde trebuie introdus şi la muncă, după „un proces participativ”, astfel încât să fie găsită „o variantă mai uşor acceptabilă de către populaţie şi care să ofere şi protecţie”.
În acest context, Rafila a explicat că certificatul verde trebuie introdus doar dacă situaţia epidemiologică se agravează, dând exemplu cazului în care incidenţa are o creştere susţinută de 2 – 3 săptămâni.
De altfel, medicul a vorbit în urmă cu câteva zile despre faptul că în România va fi din nou o tendință de creștere a cazurilor de coronavirus, de la jumătatea lunii ianuarie 2022, când este posibil să intrăm în valul 5 al pandemiei. Și, la acel moment, va fi nevoie de măsuri suplimentare de protecție.
„Certificatul verde, trebuie să înţeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea. Nu trebuie considerat aşa, el este un instrument de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală şi care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea unei comunităţi. (…)
El ar trebuie să fie introdus când lucurile anunţă o agravare a situaţiei. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi. (…) Se caută o metodă care să certifice protecţia persoanelor care au trecut prin boală şi care n-au ştiut, au fost asimptomatice”, a explicat Rafila pentru sursa citată.
În același timp, deputatul a arătat că certificatul verde ar trebui să conţină şi testare, însă nu testare de anticorpi, pentru că momentan nu există suficiente studii. „O să fiu primul care o să o sprijin când o să am o referinţă, să am un instrument pus la dispoziţie de o organizaţie responsabilă”, a mai punctat Rafila.