Rafila are un scenariu sumbru pentru România

Numărul de cazuri în scădere, din ultimele zile, nu trebuie să ne relaxeze prea tare

Medicul Alexandru Rafila, posibila propunere a PSD pentru funcția de ministrul al Sănătății, a precizat duminică, la AlephNews, că pentru România va urma o perioadă dificilă. Chiar dacă numărul cazurile de infectare Covid este în scădere, în ultimele zile, românii nu trebuie să se relaxeze prea tare, mai ales că în vestul Europei s-a intrat deja în valul 5 al pandemiei. De altfel, în mai multe țări au fost anunțate noi restricții, în timp ce în România acestea sunt ridicate. Dacă mai punem la socoteală și minivacanța de 1 decembrie, ce va puta duce la aglomerații în zonele turistice, dar și sărbătorile de iarnă, cu agitatția specifică, ceea ce preconizează Rafila poate deveni realitate, acesta susținând că valul 5 în România este estimat la jumătatea lunii ianuarie.

„Perioada dificilă în România va începe la jumătatea lui ianuarie 2022. Pe 15 ianuarie 2022 vom intra în valul 5. În Ianuarie 2022 va trebui să luăm măsuri. OMS va face public raportul pe România. Trebuie să ne hotărâm ce vrem cu copiii noștri. Primul lucru: părinții să se vaccineze ei. Trebuie să se încurajeze testarea în școli. Accesul la vaccinare trebuie să existe și la copii. Copiii însă fac forme ușoare ale bolii. Eu sunt de acord cu vaccinarea copiilor. Vaccinarea copiilor este o posibilitate, dar nu este o prioritate. Ca să vaccinezi copiii, primul lucru trebuie să convingi părinții. Doza 3 este recomandată pentru că după 6 luni de la vaccinare imunitatea este redusă. Prioritatea trebuie să fie a celor care n-au primit acum vaccin”, a declarat Alexandru Rafila în emisiunea „Off/On The Record” de la AlephNews.

„Vârful” valului 4 a fost atins în 19 octombrie, când de altfel a fost stabilit un record absolut de la începutul pandemiei, cu 18.863 de cazuri, 1.805 pacienți aflați în stare gravă, internați la ATI, respectiv 574 de decese din cauza infectării Covid.

https://www.worldometers.info/coronavirus

La raportarea CNSU de duminică, au fost confirmate 1.936 de noi cazuri de infectare, din 8.981 de teste RT-PCR (3.978 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.003 la cerere) și 13.827 de teste rapide antigenice. Au fost raportate și 121 de decese, iar în terapie intensivă se aflau internați 1.573 de pacienți, dintre aceștia 154 fiind vaccinați.

La nivel național, în acest moment mai sunt active 68.398 de cazuri de infectare. De la începutul pandemiei, în România au fost 1.762.701 cazuri de Covid și 54.959 de decese din cauza infectării Covid.

Viaţa după Covid: tulburări neurologice, dificultăți respiratorii, oboseală cronică

Articolul precedent„Dezvoltarea”, motiv de supărare între Gheorghe Falcă și UDMR
Articolul următorDirectorul general adjunct al Romsilva, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu