USR PLUS Agigea vrea demiterea primarului din localitate, pe care îl acuză de blocarea activității Consiliului Local, motiv pentru care a depus la Prefectura Constanța documentația necesară pentru organizarea referendumului, transmite presa locală, Ziua de Constanța.
„După alegerile locale din septembrie 2020, în Consiliul Local, s-a format o majoritate cu scopul de a se dedica nevoilor locuitorilor din comuna Agigea şi nu intereselor personale ale unei persoane. Primarul PSD-ist Maricel Cristian Cîrjaliu nu a fost de acord şi nu este de acord cu această majoritate motiv pentru care a luat decizia să blocheze întreaga activitate a Consiliului Local Agigea”, a afirmat Gabriel Ciobanu, șeful filialei USR PLUS Agigea.
Strângere de semnături încă din primăvară
Ciobanu a afirmat că demersul de demitere a lui Cîrjaliu a început în martie, iar după șase luni au fost făcuți toți pașii necesari pentru organizarea referendumului. Totodată că s-a încercat „pe cale amiabilă” deblocarea situației din interiorului Consiliului Local, dar fără vreun rezultat.
„După mai multe demersuri iniţiate cu scopul de a debloca situaţia din administraţia publică locală Agigea şi fără rezultat, ne-am consultat cu cetăţenii şi ajuns la concluzia că singurul demers prin care putem debloca administraţia publică locală este organizarea unui referendum local prin care să îl demitem pe primarul din comuna Agigea. În data de 7 martie 2021, am demarat procedura de strângere de semnături pentru organizarea referendumului şi după mai bine de şase luni, cu sprijinul cetăţenilor, al colegilor din majoritatea formată în Consiliul Local, al colegilor din filiala Agigea, colegilor de la nivel judeţean şi chiar naţional, am reuşit să strângem numărul necesar de semnături, ba chiar să îl depăşim pentru ca astăzi să înregistrăm cererea însoţită de motive şi de semnături pentru ca procedura să fie demarată de către Instituţia Prefectului”, a explicat liderul USR PLUS Agigea.
Mai mult, Ciobanu solicită și retragerea sprijinului politic din partea PSD, reamintind și de faptul că primarul este trimis în judecată, de DNA, pentru abuz în serviciu. „Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea. (…) În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei”, se arată în rechizitoriului DNA.
De partea cealaltă, Cîrjaliu susţine că listele cu semnături depuse de reprezentanţii USR PLUS conţine aspecte penale şi de nelegalitate.
Potrivit Codului Admnistrativ, organizarea referendumului pentru încetarea mandatului de primar trebuie să fie solicitată, în scris, „de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială”. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului.
Primăria Constanța vrea echipamente informatice de peste 5 milioane de lei