Fostul ministru de Finanțe susține că decizia achiziției atâtor vaccinuri a fost a premierului

Alexandru Nazare contrazice afirmația premierului, potrivit căreia „Comisia Europeană a negociat 4.4 miliarde de doze până în 2023, României îi revin 4.3%, cotă parte, referitor la populația care poate fi vaccinată”

Alexandru Nazare (Facebook)

Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, cel demis de premierul Florin Cîțu, susține că decizia achiziției atâtor vaccinuri a fost ar fi fost stric a premierului.

Alexandru Nazare: „Premierul Cîțu încearcă sa induca idea ca România fost “obligată” să comande 4.3%, “cota parte”, din totalul dozelor de vaccin comandate de Comisia Europeană și că opțiunea alternativă ar fi fost să nu facem parte din aceast mecanism (ex: Republica Moldova, Serbia)”

Fostul ministru a mai spus, de asemenea, că nu ar exista o cotă obligatorie, astfel că decizia ar fi aparținut strict premierului Florin Cîțu. „Alternativa evidentă ar fi fost să fim parte, dar să comandăm responsabil, respectiv în funcție de nevoile reale. Dar poate premierul a vrut să fie “ambițios”, să arate că epuizează plafonul de 4.3% încă din primul an?”, s-a întrebat Nazare.

Acesta a punctat faptul că CE ar fi pus la dispoziție un mecanism flexibil, în care fiecare stat poate decide câte de câte vaccinuri are nevoie. „Mecanismul prevedea o perioadă de timp clară în care comanda putea fi acceptată sau nu. ÎncĂ un amanunt, o comandă odată lansată este fermă și trebuie platită. Și nu până în 2023, ci până în 2022. Cifra vehiculată de 120 de milioane vaccinuri la un cost mediu de 15 EUR/doza înseamnă un cost pentru România 1.8 miliarde de euro. În sedința de guvern am solicitat să decontăm din fonduri europene sumele aferente achiziționarii dozelor… fără succes, au ramas pe buget de stat. Și între timp, premierul promite primarilor PNDL3 din surse iluzorii de finanțare. Poate, dacă nu comandam în neștire doze de vaccin ar fi fost bani și pentru comunitățile locale, dar și pentru suplimentarea altor nevoi esențiale în zona de educație, sănătate, infrastructură”, a mai declarat fostul ministru al Finanțelor, pe Facebook.

Ce spunea Florin Cîțu

„Comisia Europeană a negociat 4.4 miliarde de doze până în 2023, României îi revin 4.3%, cotă parte, referitor la populația care poate fi vaccinată. Punct. Nimic mai mult, nimic mai puțin, asta e ceea ce a luat România”, a declarat Florin Cîțu, pentru Digi24, imediat după deschiderea anchetei cu privire la vaccinurile surplus, cele care au ajuns să expire în depozitele din țara noastră.

Citește și: Hotărârile lui Cîțu ar putea intra în vigoare astăzi. Se așteaptă publicarea în Monitorul Oficial

Articolul precedentHotărârile lui Cîțu ar putea intra în vigoare astăzi. Se așteaptă publicarea în Monitorul Oficial
Articolul următorCameră specială pentru audierea minorilor la Judecătoria Ploiești
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.