Vot Parlament (captură video)

„ Săracii bogați” ai României, parlamentarii, vor mâncare la preț de cantină socială. Potrivit anunțului postat pe SEAP( Site-ul Electronic de Achiziții Publice) pentru două feluri de mâncare și desert, aleșii țării vor să plătească maximum 20 de lei.

De asemenea, au inclus și ofertă de meniu vegan, pentru cei care nu consumă carne. Contractul are o valoare estimată la 23,5 milioane de euro.

De ce sunt așa zgârciți „săracii bogați” ai României. În spitale, pacienții au primit mămăligă cu gem

Potrivit cerințelor din contractul postat pe SEAP, parlamentarii României sunt și gurmanzi, dar și zgârciți. Vor ciorbe, supe, șnitele, fripturi și desert la prețul de 20 de lei. Nici cât ar costa cel mai ieftin fel de mâncare la un restaurant modest. Pretențiile lor sunt revoltătoare.

La solicitarea Ziarului de Investigații, Ministerul Sănătații a confirmat că, pentru masa unui pacient se alocă suma de 4 lei. Dar, pacienții nu au mâncat trei feluri de mâncare atât de consistente ca parlamentarii, ci au fost spitale în țară care le-au oferit margarină, mămăligă, gem, cartofi și varză cel mai frecvent.

Patru lei pentru un pacient din spital

Spre exemplu, statul alocă 4 lei pentru masa unui pacient de la Psihiatrie. Asta înseamnă 12 lei pe zi, pentru toate cele trei mese ale unui bolnav de la psihiatrie. 12 lei este suma minimă pe care o poți aloca, în mod normal, pentru o masă. Se prezumă că, un pacient internat la Psihiatrie nu are aceleași beneficii ca un parlamentar: indemnizație specială, bani pentru șofer, bani pentru personal de comunicare. Un pacient de la Psihiatrie poate fi orice român cu venituri medii, contribuabil la sistemul public de sănătate.

Ce mănâncă asistații sociali cu 12 de lei : „E de legume(…) ca un ghiveci”

Dacă pentru masa unui parlamentar nu se dorește cheltuirea decât a 20 de lei, norma de hrană pentru asistații sociali, pentru masa de la cantinele sociale, ajunge la 16 lei. Însă, meniul e sărac. Aleatoriu, am întrebat la câteva cantine sociale din ce e compus meniul, azi, 24 august.

Slobozia- Mâncare de cartofi, tăieței cu pesmet, un măr și o eugenie.

Reporter Ziarul de Investigații(zin.ro)- Mâncarea de cartofi are și carne?

Bucătar- E de legume, adică. Ca un ghiveci

Reporter- Dar, nu gătiți nimic cu carne sau nu aveți carne în depozit?

Bucătar- Azi, nu. Dar facem și cu carne.

Reporter – Când? Ce gătiți cu carne?

Bucătar. Mâine, orez cu copănele.

Călărași. Ciorbă de legume, Piure cu chifteluțe și sos, carne de vită în conservă, biscuiți cu miere

Alexandria- Teleorman. Supă de fasole, mămăligă cu brânză, orez cu pulpe. La pachet: carne de vită în conservă, brânză topită, eugenii(1 buc/persoană)

Așa cum reiese din extrasul postat mai sus, suma maximă pentru masa asistaților este de 16 lei. Pentru a putea mânca acest meniu sărac caloric, trebuie să fii bolnav cronic, pensionar singur sau să nu obții deloc venituri.

Românii umflă buzunarele politicienilor

O analiză a jurnaliștilor de la Radio Europa Liberă arată că, în anul 2021 a crescut subvenția partidelor politice. Potrivit propunerii de rectificare bugetară suma oferită partidelor politice din bugetu de stat ar ajunge la 265 de milioane de lei (53 milioane euro) pentru partidele parlamentare sau care au aleși locali, relatează sursa citată. Asta înseamnă pp creștere cu 100 de milioane față de bugetul aprobat inițial.

Anul trecut, s-a achitat suma de 8.702.599,55 de lei, pentru partidele politice, intrate în Parlament, potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă.

Cei mai mulți bani i-au primit social-democrații, 3.350.675,59 de lei, urmați de liberali cu suma de 2.840.529,22 de lei.

Articolul precedentVîlceanu (Finanțe) nu știe valoarea salariului minim pe economie
Articolul următorÎntr-un stat laic, BOR nu are de ce să-și dea cu părerea, decât în biserică
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”