Sursă foto: www.g4media.ro

Stat laic. Asta e România.

Dacă repetăm cu toții, în cor, poate-poate pricepe și BOR acest lucru. Și prin ”stat laic” înțelegem că nu există religie de stat, că religia nu e nici susținută, nici combătută și că toți cetățenii săi sunt tratați în mod egal, indiferent de ce religie au sau nu au.

La fel de bine, prin ”stat laic” se înțelege și neamestecul religiei în probleme politice sau administrative.

Sunt noțiuni elementare, pe care le studiezi începând cu ciclul primar. Elementare pentru noi, dar nu și pentru BOR.

BOR nu concepe noțiunea de ”stat laic”

Sau se face că n-o pricepe, așa că insistă să-și dea cu părerea asupra unor probleme care n-au nici o treabă nici cu slujba, nici cu cădelnița, anafura sau Biblia în sine.

Nu se poate obișnui că e doar una dintre religiile unui stat fără religie oficială.

Nu vrea să accepte că trecute sunt vremurile în care se putea amesteca, fără bariere, în problemele de stat. Că nu e treaba BOR-ului (sau a oricărei alte religii din cele 18 culte existente în România) ce face Ministerul de Interne, Ministerul Educației sau orice alt minister.

Că puterea ei se oprește unde se termină și clădirea aia, care se cheamă ”biserică”.

BOR – acest expert în materie de conduită morală, gramatică și drepturile omului

Prin vocea lui Bănescu, BOR se declară (din nou) deranjată de cuvântul ”gen”, prezent pe noile cărți de identitate. Că ei voiau musai să scrie acolo ”sex”.

”Termenul de gen utilizat pe noile cărți de identitate ar avea legătură cu recenta ideologie a transgenderismului care începe să pătrundă ca un gaz toxic și în interstițiile spațiului public românesc”, susține Bănescu.

Inutil să-i explicăm că ideologia nu e ”nouă” și că prea puțin o interesează pe o persoană transgender dacă pe buletin scrie ”sex” sau ”gen”, atât timp cât apare acolo M sau F, în funcție de cum se simte. Dar e un nou mod de a face gargară și a băga spaima-ntre găini.

Ciudat. BOR parcă nu e la fel de moral când susține că Eva a ieșit din coasta lui Adam și, dup-aia, întreaga seminție omenească a ieșit din Adam, Eva și cei doi fii ai lor, Cain și Abel. Dar aia e povestea lor. Morală sau nu, basm sau culegere de texte literare, trebuie s-o acceptăm. Când vine vorba să accepte realitatea, încep să-și pună probleme de moralitate.

Ce ar trebui să facă BOR într-un stat laic?

Simplu: să-și vadă de treaba ei. Să ajute suflete pierdute, să mântuiască oi rătăcite, să dea speranță, să țină slujbe religioase, să bată clopote, să ridice rugăciuni, să împartă iertare și, mai ales, să-și iubească aproapele.

În niciun caz să instige la ură, să se amestece în treburi politico-administrative sau să ridice prima piatră. Am mai spus-o: se pare că Biserica e prima care nu face ceea ce predă. Și prima care-și uită învățătura de căpătâi, înaintea celor care aleg să creadă, fără să se bată cu pumnul în piept.

Articolul precedent„ Săracii bogați” ai României. Mâncare la preț de cantină socială și subvenții mărite din bani publici
Articolul următorCiolacu: „România nu are oameni de stat care să ia poziție”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.