Sursa foto: barikada.ro
Macel Ciolacu Sursa foto: barikada.ro

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a afirmat că „este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc”, după ce președintele Ungariei a făcut o comparație deplasată  între anexarea Crimeei și pierderea Transilvaniei. Mai mult, că se aștepta ca „un mărunt țepar penal”, cum l-a catalogat pe premierul Cîțu să fie lipsit de reacție la declarația făcută de János Áder, la Kiev.

„România nu are premier! România nu are președinte! România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel.

De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei.

Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Ciolacu a ținut să precizeze că nu există nicio comparație între cele două situații istorice, mai ales că anexarea prin forță a Crimeei este contestată și nerecunoscută oficial de nicio țară democratică.  „În schimb, Unirea Transilvaniei cu România este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și recunoscută în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după Primul Război Mondial”, a mai afirmat liderul social democraților.

Ciolacu: „Nu le pasă”

Marcel Ciolacu își explică această tăcere a președintelui Iohannis, respectiv a premierului Cîțu prin faptul că acestora nu le pasă de România. Mai mult, Ciolacu afirmă că „istoria nu uită și nu iartă” și i-a amintit lui Iohannis o vorbă spusă în urmă cu un an, într-un alt context.

„Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu și Iohannis, ca oameni de stat și ca români. Să apere interesul național și să restabilească adevărul istoric. Dar ei tac, pentru că nu le pasă și pentru că au jucat întotdeauna patriotismul la ruleta politică. Acum un an, Klaus Iohannis acuza aberant PSD că vinde ungurilor Ardealul. Azi, tăcerea prezidențială în față acestui afront al Ungariei la adresa statului roman este echivalentă cu o trădare națională. Iar fiindcă istoria nu uită și nu iartă, îi spun atât președintelui: Jo napot kivanok, Iohannis!”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Fostul diplomat Cristian Diaconescu, deranjat de afirmațiile președintelui Ungariei

Potrivit unui comunicat de presă, Partidul Mișcarea Populară (PMP) consideră că România are obligația de a reacționa la astfel de afirmații și să respingă, hotărât, aceste comparații nefericite. „Este, mai mult decât evident, că Ungaria profită de fiecare eveniment internațional pentru a redeschide subiectul Trianon, deși Europa are acum o cu altă construcție politică, Uniunea Europeană, fără imperii, fără «închisoarea popoarelor», fără asuprirea unor nații. Având în vedere nivelul ridicat instituțional și cadrul internațional în care s-au făcut aceste afirmații, PMP consideră că Ungaria are obligația de a prezenta explicații la un nivel diplomatic corespunzător”, se arată în comunicatul PMP, semnat de președintele Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Realitatea l-a lovit în față pe Viktor Orban! Cunoscut pentru politicile sale anti-imigranți, caută acum lucrători din afara Ungariei

Articolul precedentÎntr-un stat laic, BOR nu are de ce să-și dea cu părerea, decât în biserică
Articolul următorPolițist din Galați, prins cu mită de 400 de euro. Judecătorii au considerat neîntemeiată propunerea de arestare