Foto: Facebook/Mircea Geoană
Foto: Facebook/Mircea Geoană

În cadrul unei dezbateri cu tema ”Rolul NATO şi al Uniunii Europene în modernizarea României”, Mircea Geoană a venit cu o serie de declarații referitoare la durata războiului pornit de Putin pe teritoriul Ucrainei.

Secretarul general adjunct al NATO este de părere că acest conflict va fi unul de lungă durată, deoarece, nici Rusia, dar nici Ucraina nu beneficiază de suficiente forțe încât să câștige războiul.

Mircea Geoană: ”Anticipăm un conflict de lungă durată”

Din păcate, anticipăm un conflict de lungă durată, tot mai mult un război de atriţie, în care pierderile de ambele părţi continuă să fie semnificative, un război dominat de artilerie şi mici mişcări de trupe, avans-repliere, dar de ambele părţi nu există suficient de multe forţe ca una dintre cele două părţi să câştige decisiv pe terenul de luptă”, a explicat Secretarul general adjunct al NATO, potrivit G4 Media.

Mircea Geoană a ținut să avertizeze că războiul va produce și mai multe violențe decât până în prezent, că va fi un conflict de durată, însoțit de multiple forme de violență, de la cea sexuală și până la pierderi de vieţi omenești.

Prelungirea războiului va accentua violențele

Bănuiesc că acest conflict va dura. Din păcate, va dura, provocând pierderi umane, foarte multă violenţă, acte de atrocitate, violenţă sexuală, deportări forţate de ucraineni către gulagurile pe care am crezut că imperiul sovietic le-a înmormântat odată cu decesul său. Din păcate, vechile practici – curăţarea etnică, teritoriile ocupate – sunt lucruri foarte severe care se întâmplă şi, din păcate, prelungirea războiului va accentua şi aceste fenomene”, a menţionat Mircea Geoană.

În data de 30 mai, Mircea Geoană preciza că NATO are dreptul de a înarma flancul estic al Europei.

Secretarul general adjunct al NATO explica, la acel moment, că Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, ținând cont de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Articolul precedentPrahova: Teii de pe domeniul Cantacuzino, măcelăriți de culegătorii de flori
Articolul următor Generozitatea statului față de românii care revin să muncească în țară: primă de instalare de 3.000 de euro
Jurnalist full-time / Pesimist part-time