Sursă foto: g4media.ro
Sursă foto: g4media.ro

Mai multe terenuri situate în extravilanul orașului Ovidiu și a municipiului Constanța, ce aparțin Arhiepiscopiei Tomisului, vor fi scoase la licitație pentru a acoperi o datorie  de peste 233 de mii de lei a preoților față de Fundația Internațională Dimitrie Cantemir, informează Adevărul.

Arhiepiscopia datorează această sumă în schimbul a 100 de volume „Sfinţii Părinţi Ortodocşi. Martirii Străromâni. Cuvioşii cei vechi” realizate special pentru ÎPS Teodosie, când a făcut 18 ani de când fusese numit arhiepiscop.

Volumele conțin mai multe fotocopii cu documente din mari arhive ale lumii, fiecare exemplar fiind unic.

În schimbul cărţilor, preoţii se obligau să plătească 233.630 de lei, lucru care nu s-a întâmplat şi aşa s-a ajuns la judecată

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au declarat că Fundația nu face „în niciun fel dovada riguroasă a executării obligaţiilor asumate, încălcarea flagrantă a obligaţiei esenţiale constând în lipsa CD-urilor ataşate volumelor şi nici dovada de recepţie a mărfii şi a formatului electronic al facturilor, astfel cum a fost înţelegerea între părţi.”

Totodată, preoții au precizat că Fundația a lăsat cărțile pe holul Arhiepiscopiei, nefiind predate unui inspector responsabil de preluarea lor, iar facturile trimise nu au fost semnate.

Nu este pentru prima dată când Arhiepiscopia Tomisului este executată silită. În urmă cu ceva timp, instanțele au decis demolarea a două biserici ridicate ilegal de Arhiepiscopie, una fiind situată în municipiul Constanța.

ÎPS Teodosie a cerut ca locașul de cult să fie relocat pe un teren dat de primărie.

„Vă întreb, iubite domnule primar, în calitate de comandant militar, dacă legea v-ar cere, aţi îndrepta armele împotriva propriului popor? Nu aş fi îndrăznit să vă adresez o astfel de întrebare dacă nu m-aş afla în această situaţie în care mă constrângeţi să demolez o biserică, să primejduiesc sufletele fiilor duhovniceşti, încredinţaţi nouă de Dumnezeu”, a declarat prelatul.

Cu toate acestea, executarea silită a fost contestată în instanță, decizia finală lăsându-se așteptată.

Citește și articolul: Instanţa a decis demolarea unei biserici ridicate fără autorizație. ÎPS Teodosie: ”Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta”

Articolul precedentAu trecut 3 ani de la dispariția celor 2 eleve din Caracal
Articolul următorMinisterul Sănătății începe distribuirea iodurii de potasiu
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.