Generozitatea statului față de românii care revin să muncească în țară: primă de instalare de 3.000 de euro

Banii se vor acorda în două tranșe, dacă se îndeplinesc anumite condiții.

După ce au fost nevoiți să plece în străinătate pentru a-și găsi un loc de muncă, în cele mai multe cazuri mult mai bine plătit ca în țară, românilor li se promit anumite sume de bani de către stat pentru a reveni acasă definitiv. Pentru a-i determina să facă acest pas, statul le oferă celor interesați o recompensă financiară, însă doar dacă îndeplinesc anumite condiții și parcurg o serie de formalități, adică vor completa anumite formulare și documente, potrivit romaniatv.net.

Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Muncii, Cristian Vasilcoiu, românii care vor să revină acasă pot primi o primă de instalare în valoare de 12.500 de lei sau de 15.000 de lei

Banii vor fi achitați în două tranșe, dacă persoana respectivă se angajează. În cazul în care renunță la locul de muncă în mai puțin de un an de zile, românii vor trebui să restituie banii. Un simplu calcul matematic arată că prima de 15.000 de lei înseamnă aproximativ 3.000 de euro, sumă pe care un român o câștigă în cel mult două luni, muncind în străinătate. În aceste condiții, este greu de crezut că românii vor fi tentați să renunțe la locurile de muncă mult mai bine plătite, în schimbul unei prime de instalare de 3.000 de euro și pentru un venit care în cele mai multe cazuri nu depășește salariul minim pe economie.

Pentru a beneficia de prima de instalare, cetățenii români trebuie să fi lucrat cel puțin trei ani consecutiv în țările Uniunii Europene (UE). Valoarea primei este diferită, respectiv de 12.500 de lei, în cazul în care persoana fără loc de muncă îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja și respectiv de 15.000 de lei, dacă persoana fără loc de muncă îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja, fiind însoţită şi de membrii familiei.

Pentru a primi banii promiși de către statul român, o persoană care revine în țară trebuie să parcurgă o serie de pași care presupun completarea unor documente

Astfel, este nevoie de o cerere-tip, actul de identitate care să ateste domiciliul, dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator cu precizarea locului de muncă, angajamentul pentru respectarea obligației de a restitui integral sumele primite în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează într-o perioadă mai mică de 12 luni de la dată încadrării în muncă. De asemenea, mai este nevoie de o declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii doi ani acesta (sau un alt angajator cu care are în comun administratorul sau un asociat) nu a mai fost în raporturi de muncă cu solicitantul, declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte dacă se va asigura sau nu locuinţă de serviciu, declaraţia solicitantului pe propria răspundere din care să rezulte dacă autoritatea publică asigură sau nu locuinţă de serviciu.

Absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie vor trebui să completeze o declarație din care să rezulte că, la data solicitării primei nu au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi în condiţiile legii. De asemenea, este necesar certificatul de căsătorie și, după caz certificatele de naştere ale copiilor în copie certificată pentru conformitate, precum și actele prevăzute de lege în cazul familiilor monoparentale.

Mircea Geoană: ”Conflictul din Ucraina va dura”

Articolul precedentMircea Geoană: ”Conflictul din Ucraina va dura”
Articolul următorONU: ”Foametea în masă și înfometarea sunt inacceptabile în secolul XXI”