Miercurea CIuc
Miercurea Ciuc. Sursa foto: britannica.com

Plăcuţele cu denumirile străzilor din MiercureaCiuc vor fi schimbate, după ce fosta administraţie locală, condusă de Raduly Robert Kalman, a pierdut definitiv, în 2020, un proces iniţiat de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa. Plăcuţele vor fi inscripţionate, potrivit legii, mai întâi cu denumirea în limba română a străzii, apoi cu denumirea în maghiară. Mai ales pe străzile cu case, se va afişa cu săgeată, sub plăcuţe, numerele imobilelor. Plăcuţele vor conţine un material reflectorizant, pentru ca denumirile să poată fi vizibile şi noaptea.

Cele aproximativ 700 de plăcuţe din oraş vor fi înlocuite până la sfârşitul anului

Procesul a fost deschis deoarece denumirile străzilor erau trecute mai întâi în limba maghiară şi apoi în limba română. În urma unei sentinţe definitive primarul de atunci, Raduly Robert Kalman, a fost obligat să înlocuiască plăcuţele cu altele, „în care denumirea străzii în limba oficială de stat să fie inscripţionată deasupra limbii minorităţii”.

Fosta conducere a primăriei a hotărât atunci să taie în două plăcuţele şi să inverseze denumirile, în unele locuri plăcuţele fiind scoase. Actuala administraţie locală a decis respectarea deciziei instanţei. Vaceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Borș Bela, a declarat că este „o problemă care trebuie rezolvată”, motiv pentru care se intenţionează ca în acest an toate plăcuţele să fie înlocuite.

„Pentru acest an, în buget am alocat o sumă de 98.000 lei pentru acest proiect. Este în curs iniţierea procedurii de achiziţie a acestor plăcuţe cu numele străzilor. Vorbim de circa 686 de bucăţi care ar trebui montate”, a spus Borș Bela.

Articolul precedentMită de 300 de euro în Râșnov, de la un șofer prins drogat la volan
Articolul următorUn tren care va lega Parisul de Berlin ar putea fi disponibil începând cu anul viitor